Ενιαία ΕΤΕ
Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΛΑΓΟΥ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ... PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 15:10

Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (18/7/17) με θέμα τα «μέτρα για την προστασία της απασχόλησης». Αφού μας ανέλυσαν τους λόγους που πιθανά οι εργοδότες εξαναγκαστούν σε απολύσεις, αφού παρουσίασαν τις δυσοίωνες «προβλέψεις» τους για το εργασιακό μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων, μας κάλεσαν καταρχάς να «προβληματιστούμε» και ουσιαστικά να πάρουμε μέτρα για να διευκολύνουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την έκβαση της εξέλιξης. Όπως έβαλαν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, σήμερα στηρίζουν το νέο σχέδιο των τραπεζιτών για απολύσεις με σκοπό το κέρδος τους.

Μίλησαν οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ για τη δυσκολία που θα έχει από εδώ και στο εξής η επιτυχία των εθελούσιων, γιατί «το ασφαλιστικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτρεπτικό για τους τραπεζοϋπαλλήλους...». Είπαν ότι οι θέσεις εργασίας στις συστημικές τράπεζες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο γιατί αυτό επιβάλει το ΤΧΣ και οι δεσμεύσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσαν ότι η ηλεκτρονική τραπεζική θα συμβάλει σε αυτή την αρνητική πορεία και έριξαν το ανάθεμα στην κυβέρνηση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο των μαζικών απολύσεων..

Αν λοιπόν η ΟΤΟΕ είχε την πρόθεση να προετοιμάσει το κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων για να αποτρέψει τις απολύσεις, θα περιμέναμε να μας παρουσιάσει χτες ένα σχέδιο προετοιμασίας των αγώνων, Γενικές συνελεύσεις των σωματείων, απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τραπεζών, συγκεντρώσεις ή άλλες μορφές αγώνα. Αυτή φυσικά ήταν και η πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Προετοιμασία των δυνάμεων ενάντια στα νέα μέτρα των εργοδοτών.

Αντί αυτού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ μας πρότειναν να σκεφτούμε τη δυνατότητα:

α) διενέργειας σεμιναρίων που θα εκπαιδεύει και θα καταρτίζει επιστημονικοτεχνικά τους τραπεζοϋπάλληλους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας και να καταστούν απασχολήσιμοι... (Θα φταίμε δηλαδή εμείς για την απόλυσή μας επειδή είμαστε ανεκπαίδευτοι...) και

β) δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγχρηματοδοτεί ο εργοδότης ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, έτσι ώστε σε περίπτωση απολύσεων, οι απολυμένοι να έχουν κάποιο εισόδημα για όσο καιρό τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση!! ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, το οποίο έχουν το θράσος να ζητούν να το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τις εισφορές μας! ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 15:13
Περισσότερα...
 
ΤΥΠΕΤ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2017 15:40

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Από τις πρώτες δύο «επεισοδιακές» συνεδριάσεις του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ ενόψει ανάδειξης Προεδρείου φάνηκαν για ακόμα μία φορά οι προθέσεις και η τακτική των πέντε παρατάξεων που συμμετέχουν. Αποδείχτηκε περίτρανα πως μόνο η ΕΝΙΑΙΑ μένει μακριά από συνεννοήσεις και τακτικισμούς, μακριά από συνδικαλιστικά παιχνίδια.

Η πρόταση της ΕΝΙΑΙΑΣ για τη συγκρότηση του Προεδρείου του ΤΥΠΕΤ ήταν ξεκάθαρη και την υποστηρίξαμε από την αρχή μέχρι το τέλος των διαδικασιών: Προεδρείο αντιπροσωπευτικό με σκοπό να εκπροσωπηθούν και οι πέντε παρατάξεις. Κάθε μία από τις θέσεις να την αναλάβει κάθε παράταξη ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει (π.χ. Υγεία-Φροντίδα- Πρόοδος στη θέση του Προέδρου, Ανοιχτή γραμμή με το συνάδελφο στη θέση του Γραμματέα κλπ.) Και ενώ η θέση για αντιπροσωπευτικό προεδρείο φαινόταν να βρίσκει σύμφωνες τις τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις (πλην ΔΗΣΥΕ), η οποία πρότεινε καταρχήν Προεδρείο με 5 συναδέλφους από την παράταξή της, βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο Η Ανοιχτή Γραμμή, η Συνεργασία και η Ανανέωση τελικά να μην ψηφίζουν τους υποψήφιους που έθετε η παράταξη στην οποία «αναλογούσε» η θέση... Αυτά βέβαια στην πρώτη συνεδρίαση η οποία διακόπηκε λόγω ισοψηφίας (12-12) για τη θέση του γραμματέα.

Το «αδιέξοδο» ήρθε να λύσει η παράταξη της Ανανέωσης- Ενότητας ΤΥΠΕΤ (=ΣΕΠΕΤΕ), η οποία έκανε στροφή 180 μοιρών... Όχι μόνο έπαψε να υποστηρίζει το αντιπροσωπευτικό, αλλά χωρίς καν να τοποθετηθεί, άφησε την Πρόεδρο του ΤΥΠΕΤ να παρουσιάσει την πρότασή της για Προγραμματικό Προεδρείο η οποία ως «εκ θαύματος» εξασφάλιζε μια θέση για την παράταξη της Ανανέωσης στο Προεδρείο, εκείνη του Β' Αντιπροέδρου. Η Ανοιχτή Γραμμή (=ΔΑΚΕ) και Συνεργασία (=ΔΑΣ) αμήχανοι μπροστά στη νέα αυτή εξέλιξη, επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία...

Ως ΕΝΙΑΙΑ επιλέξαμε να μην παίξουμε τα παιχνίδια της μιας ή της άλλης παράταξης και παραμείναμε σταθεροί σε αυτό που είχαμε πει από την πρώτη συνεδρίαση, στην πρόταση δηλαδή για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, χωρίς η στάση μας να ετεροκαθορίζεται και χωρίς μεγάλα λόγια.

Η διατήρηση των δύο εδρών για το συνδυασμό μας, την ΕΝΙΑΙΑ, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες δεν μπορεί να αντιστρέψει το γεγονός ότι παραμένουν αρνητικοί οι συσχετισμοί στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, μιας που οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν θεωρούν την υγεία αγαθό, αλλά εμπόρευμα και έχουν σαν στόχο τη λειτουργία του ΤΥΠΕΤ με ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει και τις θέσεις της κάθε παράταξης. Σε τέτοιες θέσεις η ΕΝΙΑΙΑ θα σταθεί απέναντι με συνέπεια σε αυτά που κουβεντιάσαμε με εκατοντάδες συναδέλφους το προηγούμενο διάστημα, είτε συμφωνήσαμε σε αρκετά είτε σε λιγότερα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2017 15:45
Περισσότερα...
 
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 14:51

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι

Η απεργία που προκήρυξε σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ για την Παρασκευή μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, φαντάζει εξωπραγματική στους περισσότερους συναδέλφους στο δίκτυο. Τη στιγμή που ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων στα καταστήματα στενάζει από την υπερεντατικοποίηση μετά και την τελευταία εθελούσια, τη στιγμή που αναγκαζόμαστε να μετακινούμαστε από κατάστημα σε κατάστημα για να καλύπτουμε κενά, που καθημερινά μας ζητείται να «δώσουμε κάτι παραπάνω για την τράπεζα» απλήρωτα, οικειοθελώς, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ κουνάει το δάχτυλο στον εργοδότη για το ποιος θα υλοποιεί τις αντεργατικές του επιλογές, ο ειδικός συνεργάτης ή ο προερχόμενος από τον «κορμό» της Εθνικής...

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συμφωνήσει με τους θεσμούς για νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, βάζοντας στο στόχαστρο εργασιακά (μαζικές απολύσεις κτλ), φορολογικό (μείωση αφορολόγητου) και παράλληλα φοροαπαλάσσοντας εφοπλιστές και τραπεζίτες, η πλειοψηφία του Συλλόγου σιωπά, αρνείται να οργανώσει τους αγώνες που επιβάλλονται για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας και επιδίδεται σε ανέξοδες «αγωνιστικές» μορφές που δεν ταράζουν στο ελάχιστο την κανονικότητα της κερδοφορίας της τράπεζας σε βάρος των εργαζομένων.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 14:53
Περισσότερα...
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ 5/4/2017 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 12:46

Τέσσερις μέρες χρειαστήκαν μόνο, από το Σάββατο μέχρι σήμερα οι παρατάξεις που απαρτίζουν το προεδρείο του ΤΥΠΕΤ και το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ για να ράψουν τα καινούργια τους κουστούμια, και από τεράστια επαναστατικά συνδικαλιστικά στελέχη που τα δίνουν όλα για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας την Παρασκευή , που αποφασίζουν μετρά περιφρούρησης μεγάλων χώρων ώστε να μεγιστοποιήσουν τα ποσοστά επιτυχίας της επειδή, ξαφνικά κατάλαβαν ότι καταστρατηγείται το οργανόγραμμα και τοποθετούνται ειδικοί συνεργάτες από το πουθενά. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι καταστρατηγείται ο κανονισμός τοποθέτησης στελεχών. Ανεβαίνοντας λοιπόν από τον 3ο όροφο του ΣΥΕΤΕ στον 5ο του ΤΥΠΕΤ έβαλαν τα ρούχα του σκληρού αιμοβόρου εργοδότη. Έγιναν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Στον πέμπτο όροφο στο ΤΥΠΕΤ είναι εργοδοσία και έχουν κατά δήλωση τους να διαχειριστούν χρήματα ιερά. Τις εισφορές των συναδέλφων.

Αλήθεια ξέρετε πως το πετυχαίνουν αυτό; Ξεπερνώντας σε αυταρχικότητα τη Διοίκηση της Εθνικής!

Στοχοποιούν τους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων του ΤΥΠΕΤ για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, (σας θυμίζει κάτι αυτό;). Τοποθετούν ημετέρους σε θέσεις ευθύνης αγνοώντας ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ τουλάχιστον δυο χρόνων για δημιουργία κανονισμού τοποθέτησης στελεχών. Γράφουνε στα παλιά τους τα παπούτσια ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία οργανογράμματος που πρώτα θα μπαίνει η αναγκαιότητα της θέσης και μετά το όνομα. Εξακολουθούν να ασκούν διοίκηση ακριβώς όπως και η Διοίκηση της Εθνικής που καταγγέλλουν κατά τ΄άλλα στον 3ο όροφο. Όσον αφορά την υπογραφή ΣΣΕ με το προσωπικό ξεπέρασαν τους δασκάλους τους, αφού έφτασαν σε σημείο οι αθεόφοβοι να απειλήσουν και με καταγγελία συμβάσεων αν οι εργαζόμενοι δεν βάλουν την ουρά στα σκέλια και δεν υπογράψουν ότι τους διατάζει το Προεδρείο. Μοχθούν, απειλούν να σπάσουν το ηθικό των συναδέλφων που εργάζονται για το ΤΥΠΕΤ αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

Εμείς συνάδελφοι, η παράταξη της Ενιαίας παντού και πάντα, είτε βρισκόμαστε στον 3ο όροφο στο ΣΥΕΤΕ είτε στον 5ο όροφο του ΤΥΠΕΤ, είτε σε οποιαδήποτε άλλο σωματείο, είμαστε εργαζόμενοι και παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Διεκδικούμε παντού το δίκιο του εργαζόμενου, γιατί χωρίς εργαζόμενους οι Τράπεζες δεν θα είχαν κέρδη. Χωρίς εργαζόμενους το ΤΥΠΕΤ δεν θα λειτουργούσε, χωρίς εργαζόμενους δεν θα παραχθούν φάρμακα, χειρουργικά εργαλεία χωρίς εργάτες δεν θα υπήρχε, δε θα λειτουργούσε τίποτα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε το γρανάζι που κάνει τις μηχανές να λειτουργούν. Εμείς μπορούμε χωρίς Τραπεζίτες και αφεντικά , αυτοί δεν μπορούν χωρίς εμάς. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμη μας και να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 12:55
Περισσότερα...
 
ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ = ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!!! PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2016 11:50

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ανάγκη των τραπεζιτών για ολοένα και αυξανόμενη κερδοφορία που θα περνά πάντα πάνω από τις πλάτες των εργαζομένων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Όλα τα επιχειρηματικά σχέδια της τράπεζας, οι μειώσεις των μισθών και των δικαιωμάτων μας, η καταπάτηση του Κανονισμού, η εντατικοποίηση της εργασίας και η θεμελίωση ολοένα και πιο ελαστικών σχέσεων εργασίας στην ΕΤΕ, αυτό το σκοπό εξυπηρετούν. Άλλο ένα μέτρο για την εξυπηρέτηση του στόχου τους είναι η εθελούσια έξοδος. Οι απολύσεις δηλαδή που γίνονται και με το καρότο και με το μαστίγιο (έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη εθελούσια) και που τα αποτελέσματά της θα είναι καταστροφικά για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:
-Θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας. Λιγότεροι εργαζόμενοι, άρα χαμηλότερο εργατικό «κόστος», που θα παράγουν βέβαια περισσότερα κέρδη. Όταν θέλουν να κάνουμε την δουλειά τους και σαββατοκύριακα και απογεύματα χωρίς υπερωρίες, μας αποκαλούν «συνεργάτες». Όταν θέλουν όμως να απαλλαγούν από εμάς, γιατί αυτό επιβάλλει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους, τότε μάς βλέπουν ως «κόστος».
-Θα μειωθεί η τιμή της εργατικής μας δύναμης. Μικρότεροι μισθοί που θα απορρέουν από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μικρότερες και οι απαιτήσεις των εργαζομένων...
Το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους από τα προγράμματα των εθελούσιων εξόδων είναι:

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2016 11:53
Περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 3 από 22