Ενιαία ΕΤΕ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Ιούλιος 2016 07:54

Προς τις διοικήσεις των Συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία, κι απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουμε με τόλμη, το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως της κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ.

Οι απώλειες μας είναι μεγάλες. Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης. Η επίθεση στον κατώτατο μισθό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδοχές το 2014 να είναι χαμηλότερες ακόμα και από τα κατώτατα όρια των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης κι αγώνα για να διαμορφώσουμε τους όρους αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος ενιαία, κατά κλάδο, πανελλαδικά. Να αγωνιστούμε μαχητικά, ανυποχώρητα, κανένας να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16/6/2016 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2016 08:17

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΩΧΤΑ, ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια της τράπεζας. Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια απόφαση Δ.Σ. του συλλόγου. Απόφαση την οποία ψήφισαν και αυτοί οι ίδιοι. Είναι γνωστό ότι μετά την τελευταία άκαρπη συνάντηση με την τράπεζα, το Δ.Σ. αποφάσισε να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους προκηρύσσοντας στην αρχή 3ωρη Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση αφενός μεν για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι αφετέρου δε για να ενημερωθούν άμεσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Φαίνεται ότι αυτή η εξαγγελία για κινητοποίηση προβλημάτισε την εργοδοσία η οποία με τίποτα δεν θέλει «ανακατωσούρες». Έτσι λοιπόν τα σύρματα πήραν φωτιά. Τελικά οι ηγεσίες των ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ συναντήθηκαν με την εργοδοσία κρυφά το απόγευμα της 14-6 χωρίς φυσικά την ενοχλητική παρουσία των εργαζομένων και ... τα βρήκαν. Σήμερα, λοιπόν, (16-6) καλούν σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ του συλλόγου για την υπογραφή της σύμβασης. Είναι φανερό ότι η σύμβαση που έχουν συμφωνήσει οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, είναι μία σύμβαση που εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της τράπεζας για μείωση του λειτουργικού κόστους. Στους εργαζόμενους φυσικά, και αυτή η σύμβαση, μοιράζει απλόχερα ... ευχές και ευχαριστίες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και μάλιστα 3ετους διάρκειας είναι ένα σημαντικό γεγονός. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή μας, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Με την υπογραφή της σύμβασης η τράπεζα και εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση μισθού για τα επόμενα 3 χρόνια και πετυχαίνει να μειώσει το μισθολογικό της «κόστος» μέσα από τις «εθελούσιες» και την εντατικοποίηση της δουλειάς (απλήρωτες υπερωρίες, σαββατοκύριακα κλπ).

Από την άλλη μεριά ο δικός μας ο μισθός διαρκώς θα μειώνεται από την αύξηση των φόρων, τα χαράτσια την ακρίβεια.

Ποιος λοιπόν κερδίζει από τέτοιου είδους συμβάσεις;

Καλούμε τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου ανεξάρτητα από παρατάξεις να μην ψηφίσουν την συμφωνία και να στηρίξουν την πρόταση της Ενιαίας για σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αν θέλουν αυτή τη συμφωνία ή όχι.

Τα μέλη και οι εκλεγμένοι της ΕΝΙΑΙΑΣ θα συνεχίσουν και σήμερα, την ώρα συνεδρίασης του ΔΣ, την προσπάθειά τους για ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων, περιοδεύοντας στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις.

Καλούμε τους συναδέλφους στους τόπους δουλειάς, στα καταστήματα και τις υπηρεσίες, να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις που θα κοινοποιήσουν σε όλες τις παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ για τα αιτήματα που πρέπει να έχει μια σύμβαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ήδη έχουν ανταποκριθεί συνάδελφοι από διάφορες υπηρεσίες και καταστήματα της τράπεζας.

ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ- ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2016 08:22
 
ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Ιούνιος 2016 12:50

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τσακίζει συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδει στα κοράκια, funds, ακόμη και την πρώτη κατοικία εντείνει τη φοροληστεία σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών νοικοκυριών προετοιμάζει το έδαφος για νέες ανατροπές στα εργασιακά, αντίστοιχες με αυτές που παίρνονται στη Γαλλία, στο Βέλγιο και σε κάθε κράτος-μέλος της €.€. άσχετα αν έχουν μνημόνια ή όχι συζητάει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με διάφορες μεθόδους, τις ομαδικές απολύσεις, τους περιορισμούς στην απεργία.

Η τράπεζα, όπως και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, έρχεται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει ότι τα κέρδη βγαίνουν μόνο μέσα από τη δική μας εκμετάλλευση, μόνο μέσα από το τσάκισμα μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της τράπεζας το «μισθολογικό κόστος» μειώθηκε πάνω από 40%(!) από το 2009 μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος όρος μισθού των ειδικών συνεργατών είναι κατά 14.000€ υψηλότερος από τον μ.ο. μισθού των υπαλλήλων!

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Ιούνιος 2016 12:54
Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13/6/2016 PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2016 09:33

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η τράπεζα, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της επιδιώκει τη μείωση του λειτουργικού της κόστους. Μείωση όμως λειτουργικού κόστους σημαίνει πρώτα απ' όλα τσάκισμα μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη τους. Στη μείωση του μισθολογικού κόστους, όπως τα στοιχεία της ίδιας της τράπεζας αποκαλύπτουν, εντάσσονται και τα διάφορα προγράμματα «εθελούσιας».

Για αυτό και η εργοδοσία στην συνάντηση που έγινε με τον ΣΥΕΤΕ (9/6) για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, έθεσε ωμά και καθαρά ότι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ. Επικεντρώθηκε δηλαδή σε αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Έχουμε καθαρό ότι για την επιτυχία αυτού του στόχου που μειώνει ακόμη περισσότερο το «μισθολογικό κόστος» θα εκβιάσει, θα απειλήσει. Κυρίως όμως θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι το καλό της τράπεζας απαιτεί από εμάς θυσίες. Το καλό της τράπεζας απαιτεί να δουλεύουμε κάτω από καθεστώς απίστευτης έντασης, να δουλεύουμε τζάμπα (απλήρωτες υπερωρίες) και να μην έχουμε απαιτήσεις.

Κάτι αντίστοιχο με αυτό που μας λέει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Για να σωθεί η χώρα θα πρέπει να πληρώνουμε συνέχεια τους φόρους και τα χαράτσια που συνεχώς αυξάνονται, να μην ζητάμε αυξήσεις γιατί αυτό δεν είναι ρεαλισμός! Γιατί είναι ρεαλιστικό να πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι όλα τα παραπάνω για να κερδίζουν μια σειρά τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές και τα κέρδη τους να τα ... επενδύουν στις off shore; Γιατί είναι ρεαλισμός εμείς να ζούμε στη μιζέρια και αυτοί να πηγαίνουν σε ... ψυχολόγο τα σκυλιά τους;

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2016 09:37
Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18/5/2016 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Ιούνιος 2016 12:36

Πριν λίγες μέρες κάποιοι από την παράταξη της «Πρότασης Προοπτικής» στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λίγους μόνο συναδέλφους -και κυρίως στα μέλη της ΕΝΙΑΙΑΣ- διάφορα ψεύτικα και συκοφαντικά δημοσιεύματα που γράφονται σε διάφορα έντυπα και αναπαράγονται από συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Το πρώτο ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό είναι: ΓΙΑΤΙ επιλέγουν συγκεκριμένους παραλήπτες και δεν απευθύνονται σε όλο το προσωπικό;

Τα μηνύματα αυτά τα στέλνουν οι ίδιοι που χωρίς ίχνος ντροπής μας καλούσαν σε ενότητα, σε αντιμνημονιακά μέτωπα. Είναι οι ίδιοι που καλούσαν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν για να στηρίξουν τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι οι ίδιοι που στο τελευταίο συνέδριο της ΟΤΟΕ με τη στάση τους προτίμησαν να χάσει την έδρα στην Ε.Γ. που δικαιωματικά ανήκε στο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και να την πάρει η ΠΑΣΚΕ. Είναι οι ίδιοι που καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε... ολονυχτίες!!! Λες και αν οι αγανακτισμένοι γίνουν ξενύχτηδες θα βελτιωθούν οι όροι ζωής μας... Είναι οι ίδιοι που καλούν το Ε.Κ.Α. να νομιμοποιήσει σωματείο που στο καταστατικό του επιτρέπει την επιστολική ψήφο (δι' αλληλογραφίας δηλαδή συμμετοχή στο κίνημα). Είναι οι ίδιοι που στο τελευταίο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ ταύτισαν το ΠΑΜΕ με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ πολύ καλά γνωρίζουν ότι χωρίς τη δράση του ΠΑΜΕ καμία κινητοποίηση δεν θα γινόταν για το Ασφαλιστικό.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Ιούνιος 2016 12:37
Περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 4 από 22