Ενιαία ΕΤΕ
Περί... «δύναμης» PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 30 Ιούλιος 2017 16:23

Όταν διαβάζαμε στην εκλογική διακήρυξη της πλειοψηφούσας παράταξης ΥΓΕΙΑ- ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΠΡΟΟΔΟΣ ότι «Δεσμεύονται να συνεχίσουν με την ίδια δύναμη να οδηγούν το ΤΥΠΕΤ κλπ...» δεν φανταζόμασταν ότι η λέξη «δύναμη» είχε κυριολεκτική σημασία. Διότι μόνο σαν επίδειξη δύναμης, αλλά και με εικόνα «σκληρής εργοδοσίας» μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη στάση που κρατάει σαν διοίκηση πια του Ταμείου και δημιουργεί αποκλεισμούς. Η νέα πλειοψηφία στο ΤΥΠΕΤ απαρτίζεται πέρα από την ΥΓΕΙΑ- ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΠΡΟΟΔΟ και από την παράταξη ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΥΠΕΤ μετά τον «γάμο» τους. Έναν γάμο στον οποίο ξεχάστηκαν οι καταγγελίες της προεκλογικής περιόδου και η παράταξη της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ- ΕΝΟΤΗΤΑΣ έλαβε σαν γαμήλιο δώρο δύο συνδικαλιστικές αποσπάσεις.

Από τη συγκρότηση του νέου ΔΣ μέχρι και σήμερα οι συνεδριάσεις του γίνονται με κλειστές πόρτες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΤΥΠΕΤ (Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό Προσωπικό) δεν καλούνται να παραστούν. Η αιτιολογία είναι το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους δεν είναι πια σε ισχύ, οπότε σύμφωνα με το σκεπτικό τους δεν μπορούν να προσκαλούνται αφού δεν προβλέπεται από κάποια ισχύουσα σύμβαση. Είναι απαράδεκτο να επικαλείται ένα άρθρο μιας σύμβασης για να θεωρούμε πως οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Υγείας μας πρέπει ή όχι να παρακολουθούν το τί συζητιέται στα ΔΣ, να ενημερώνονται και να ενημερώνουν. Μην ξεχνάμε όμως ότι για τις πλειοψηφούσες παρατάξεις ισχύει ότι όταν συμμετέχουν στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ μετατρέπονται σε εργοδότες και μάλιστα σκληρούς, όπως πρόσφατα έχουν αποδείξει. Είναι επίσης διπλά απαράδεκτο η ίδια η παράταξη της ΥΓΕΙΑΣ- ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ- ΠΡΟΟΔΟΥ να επικαλείται «ληγμένες» συμβάσεις όταν αυτή είναι που τις άφησε να λήξουν και σήμερα, έχοντας περάσει και το τρίμηνο της μετενέργειας, να δηλώνει ευθαρσώς ότι έχουν μετατραπεί σε «ατομικές» διότι αυτό ορίζει ο νόμος!!! Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 21/7, στην οποία κατατέθηκε κοινή ανακοίνωση των τριών σωματείων των εργαζομένων, σαν παράταξη η Ενιαία δήλωσε ξεκάθαρα πως η παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Θέσαμε πρόταση το ζήτημα να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης αλλά η απάντηση του Προεδρείου ήταν ότι θα συζητηθεί στο απώτερο (;;;) μέλλον.

Με την ίδια «δύναμη» οι παρατάξεις της πλειοψηφίας επιδιώκουν αρκετά και σημαντικά θέματα να συζητιούνται και να αποφασίζονται στο Προεδρείο και όχι στη συνεδρίαση του ΔΣ. Είναι γεγονός πως στη συνεδρίαση του Προδρείου καλούνται εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, όπως επίσης ότι μέρος της ευθύνης του Προεδρείου είναι η λήψη αποφάσεων για ορισμένα ζητήματα πιο άμεσα. Ωστόσο, ως Ενιαία, επιμείναμε σημαντικά ζητήματα να έρχονται προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΔΣ, ώστε η ενημέρωση να γίνεται καλύτερη και η συζήτηση ουσιαστικότερη.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ 25/7/2017 PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 30 Ιούλιος 2017 16:16

Συναδέλφισσες -οι,

Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης της ΕΤΕ με τους εκπροσώπους των παρατάξεων των συνταξιούχων (που συμμετέχουν στις εκλογές) και ορίστηκε ραντεβού για την Τετάρτη με την διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειπώθηκε από την Διοίκηση ακόμα και το σενάριο υπαγωγής της επικουρικής σύνταξης στον ΕΦΚΑ. Η εργοδοσία με το πρόσχημα ότι ο λογαριασμός είναι ελλειμματικός και ότι η τράπεζα δεν μπορεί να συνεχίσει να τον καλύπτει, ειδικά τώρα που προσπαθεί να «εξυγιανθεί» και που ελέγχεται από ξένους, επιχειρεί νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Έχουμε πείρα όμως πια και καταλαβαίνουμε όλοι την διαχρονική και σταθερή επιδίωξή της να απαλλαγεί από την ευθύνη της για αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές όπως η υγεία και η πρόνοια, από τα «βαρίδια» δηλαδή που «απειλούν» την κερδοφορία της. Άλλωστε η κοινωνική ασφάλιση ξηλώνεται εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, το 2008 όταν η Διοίκηση Αράπογλου επιχείρησε να κάνει τα ίδια με την επικουρική σύνταξη, ούτε σε κρίση και επιτροπεία βρισκόμασταν ούτε μνημόνια και ΤΧΣ είχαμε.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ λειτουργεί από το 1949 και παρέχει στους συνταξιούχους την επικουρική σύνταξη. Στον λογαριασμό αυτόν πιστώνονται σε μηνιαία βάση οι αναλογούσες εισφορές μας και τη διαχείριση και εκμετάλλευσή τους, την έχει η ΕΤΕ.

Διατηρούμε συνάδελφοι εύλογες επιφυλάξεις για την συνέπεια με την οποία θα υπηρετήσουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ) τη θέση τους για εγγυημένη επικουρική παροχή. Η συμμετοχή τους στο διαρκές έγκλημα κατά της κοινωνικής ασφάλισης δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να αισιοδοξούμε. Είναι αυτοί που ουσιαστικά συμφώνησαν με τις εθελούσιες εξόδους και υπέγραψαν μειώσεις αποδοχών, με αποτέλεσμα την απώλεια εισφορών προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Πώς έχουν οργανώσει την αντίδραση των εργαζομένων στην ΕΤΕ για να απαντηθούν οι προσπάθειες της Διοίκησης να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις; Χιλιάδες εργαζόμενοι στην τράπεζα βρίσκονται εκτός κανονισμού εργασίας αλλά και των οικείων ασφαλιστικών ταμείων. Οδήγησαν τα αποθεματικά μας στην πλήρη απαξίωση μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου. Δεν αντέδρασαν σε μια σειρά από αντιασφαλιστικούς νόμους, όπως στον νόμο Πετραλιά που οδηγεί την επικουρική σύνταξη των νέων συνάδελφων από 1/1/2005 στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, προς το οποίο η εργοδοτική εισφορά ανέρχεται σε 3,5% από 9% που θα κατέβαλε η τράπεζα στον ΛΕΠΕΤΕ.
Συμφώνησαν στο PSI και στο κούρεμα του ΕΦΑΠΑΞ στα πλαίσια ενός ρεαλισμού που υπηρετεί τα εργοδοτικά και μόνο συμφέροντα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2017 08:20
Περισσότερα...
 
ΤΥΠΕΤ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2017 15:40

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Από τις πρώτες δύο «επεισοδιακές» συνεδριάσεις του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ ενόψει ανάδειξης Προεδρείου φάνηκαν για ακόμα μία φορά οι προθέσεις και η τακτική των πέντε παρατάξεων που συμμετέχουν. Αποδείχτηκε περίτρανα πως μόνο η ΕΝΙΑΙΑ μένει μακριά από συνεννοήσεις και τακτικισμούς, μακριά από συνδικαλιστικά παιχνίδια.

Η πρόταση της ΕΝΙΑΙΑΣ για τη συγκρότηση του Προεδρείου του ΤΥΠΕΤ ήταν ξεκάθαρη και την υποστηρίξαμε από την αρχή μέχρι το τέλος των διαδικασιών: Προεδρείο αντιπροσωπευτικό με σκοπό να εκπροσωπηθούν και οι πέντε παρατάξεις. Κάθε μία από τις θέσεις να την αναλάβει κάθε παράταξη ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει (π.χ. Υγεία-Φροντίδα- Πρόοδος στη θέση του Προέδρου, Ανοιχτή γραμμή με το συνάδελφο στη θέση του Γραμματέα κλπ.) Και ενώ η θέση για αντιπροσωπευτικό προεδρείο φαινόταν να βρίσκει σύμφωνες τις τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις (πλην ΔΗΣΥΕ), η οποία πρότεινε καταρχήν Προεδρείο με 5 συναδέλφους από την παράταξή της, βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο Η Ανοιχτή Γραμμή, η Συνεργασία και η Ανανέωση τελικά να μην ψηφίζουν τους υποψήφιους που έθετε η παράταξη στην οποία «αναλογούσε» η θέση... Αυτά βέβαια στην πρώτη συνεδρίαση η οποία διακόπηκε λόγω ισοψηφίας (12-12) για τη θέση του γραμματέα.

Το «αδιέξοδο» ήρθε να λύσει η παράταξη της Ανανέωσης- Ενότητας ΤΥΠΕΤ (=ΣΕΠΕΤΕ), η οποία έκανε στροφή 180 μοιρών... Όχι μόνο έπαψε να υποστηρίζει το αντιπροσωπευτικό, αλλά χωρίς καν να τοποθετηθεί, άφησε την Πρόεδρο του ΤΥΠΕΤ να παρουσιάσει την πρότασή της για Προγραμματικό Προεδρείο η οποία ως «εκ θαύματος» εξασφάλιζε μια θέση για την παράταξη της Ανανέωσης στο Προεδρείο, εκείνη του Β' Αντιπροέδρου. Η Ανοιχτή Γραμμή (=ΔΑΚΕ) και Συνεργασία (=ΔΑΣ) αμήχανοι μπροστά στη νέα αυτή εξέλιξη, επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία...

Ως ΕΝΙΑΙΑ επιλέξαμε να μην παίξουμε τα παιχνίδια της μιας ή της άλλης παράταξης και παραμείναμε σταθεροί σε αυτό που είχαμε πει από την πρώτη συνεδρίαση, στην πρόταση δηλαδή για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, χωρίς η στάση μας να ετεροκαθορίζεται και χωρίς μεγάλα λόγια.

Η διατήρηση των δύο εδρών για το συνδυασμό μας, την ΕΝΙΑΙΑ, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες δεν μπορεί να αντιστρέψει το γεγονός ότι παραμένουν αρνητικοί οι συσχετισμοί στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, μιας που οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν θεωρούν την υγεία αγαθό, αλλά εμπόρευμα και έχουν σαν στόχο τη λειτουργία του ΤΥΠΕΤ με ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει και τις θέσεις της κάθε παράταξης. Σε τέτοιες θέσεις η ΕΝΙΑΙΑ θα σταθεί απέναντι με συνέπεια σε αυτά που κουβεντιάσαμε με εκατοντάδες συναδέλφους το προηγούμενο διάστημα, είτε συμφωνήσαμε σε αρκετά είτε σε λιγότερα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2017 15:45
Περισσότερα...
 
Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΛΑΓΟΥ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ... PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 15:10

Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (18/7/17) με θέμα τα «μέτρα για την προστασία της απασχόλησης». Αφού μας ανέλυσαν τους λόγους που πιθανά οι εργοδότες εξαναγκαστούν σε απολύσεις, αφού παρουσίασαν τις δυσοίωνες «προβλέψεις» τους για το εργασιακό μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων, μας κάλεσαν καταρχάς να «προβληματιστούμε» και ουσιαστικά να πάρουμε μέτρα για να διευκολύνουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την έκβαση της εξέλιξης. Όπως έβαλαν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, σήμερα στηρίζουν το νέο σχέδιο των τραπεζιτών για απολύσεις με σκοπό το κέρδος τους.

Μίλησαν οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ για τη δυσκολία που θα έχει από εδώ και στο εξής η επιτυχία των εθελούσιων, γιατί «το ασφαλιστικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτρεπτικό για τους τραπεζοϋπαλλήλους...». Είπαν ότι οι θέσεις εργασίας στις συστημικές τράπεζες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο γιατί αυτό επιβάλει το ΤΧΣ και οι δεσμεύσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσαν ότι η ηλεκτρονική τραπεζική θα συμβάλει σε αυτή την αρνητική πορεία και έριξαν το ανάθεμα στην κυβέρνηση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο των μαζικών απολύσεων..

Αν λοιπόν η ΟΤΟΕ είχε την πρόθεση να προετοιμάσει το κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων για να αποτρέψει τις απολύσεις, θα περιμέναμε να μας παρουσιάσει χτες ένα σχέδιο προετοιμασίας των αγώνων, Γενικές συνελεύσεις των σωματείων, απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τραπεζών, συγκεντρώσεις ή άλλες μορφές αγώνα. Αυτή φυσικά ήταν και η πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Προετοιμασία των δυνάμεων ενάντια στα νέα μέτρα των εργοδοτών.

Αντί αυτού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ μας πρότειναν να σκεφτούμε τη δυνατότητα:

α) διενέργειας σεμιναρίων που θα εκπαιδεύει και θα καταρτίζει επιστημονικοτεχνικά τους τραπεζοϋπάλληλους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας και να καταστούν απασχολήσιμοι... (Θα φταίμε δηλαδή εμείς για την απόλυσή μας επειδή είμαστε ανεκπαίδευτοι...) και

β) δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγχρηματοδοτεί ο εργοδότης ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, έτσι ώστε σε περίπτωση απολύσεων, οι απολυμένοι να έχουν κάποιο εισόδημα για όσο καιρό τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση!! ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, το οποίο έχουν το θράσος να ζητούν να το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τις εισφορές μας! ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 15:13
Περισσότερα...
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ 5/4/2017 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 12:46

Τέσσερις μέρες χρειαστήκαν μόνο, από το Σάββατο μέχρι σήμερα οι παρατάξεις που απαρτίζουν το προεδρείο του ΤΥΠΕΤ και το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ για να ράψουν τα καινούργια τους κουστούμια, και από τεράστια επαναστατικά συνδικαλιστικά στελέχη που τα δίνουν όλα για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας την Παρασκευή , που αποφασίζουν μετρά περιφρούρησης μεγάλων χώρων ώστε να μεγιστοποιήσουν τα ποσοστά επιτυχίας της επειδή, ξαφνικά κατάλαβαν ότι καταστρατηγείται το οργανόγραμμα και τοποθετούνται ειδικοί συνεργάτες από το πουθενά. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι καταστρατηγείται ο κανονισμός τοποθέτησης στελεχών. Ανεβαίνοντας λοιπόν από τον 3ο όροφο του ΣΥΕΤΕ στον 5ο του ΤΥΠΕΤ έβαλαν τα ρούχα του σκληρού αιμοβόρου εργοδότη. Έγιναν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Στον πέμπτο όροφο στο ΤΥΠΕΤ είναι εργοδοσία και έχουν κατά δήλωση τους να διαχειριστούν χρήματα ιερά. Τις εισφορές των συναδέλφων.

Αλήθεια ξέρετε πως το πετυχαίνουν αυτό; Ξεπερνώντας σε αυταρχικότητα τη Διοίκηση της Εθνικής!

Στοχοποιούν τους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων του ΤΥΠΕΤ για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, (σας θυμίζει κάτι αυτό;). Τοποθετούν ημετέρους σε θέσεις ευθύνης αγνοώντας ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ τουλάχιστον δυο χρόνων για δημιουργία κανονισμού τοποθέτησης στελεχών. Γράφουνε στα παλιά τους τα παπούτσια ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία οργανογράμματος που πρώτα θα μπαίνει η αναγκαιότητα της θέσης και μετά το όνομα. Εξακολουθούν να ασκούν διοίκηση ακριβώς όπως και η Διοίκηση της Εθνικής που καταγγέλλουν κατά τ΄άλλα στον 3ο όροφο. Όσον αφορά την υπογραφή ΣΣΕ με το προσωπικό ξεπέρασαν τους δασκάλους τους, αφού έφτασαν σε σημείο οι αθεόφοβοι να απειλήσουν και με καταγγελία συμβάσεων αν οι εργαζόμενοι δεν βάλουν την ουρά στα σκέλια και δεν υπογράψουν ότι τους διατάζει το Προεδρείο. Μοχθούν, απειλούν να σπάσουν το ηθικό των συναδέλφων που εργάζονται για το ΤΥΠΕΤ αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

Εμείς συνάδελφοι, η παράταξη της Ενιαίας παντού και πάντα, είτε βρισκόμαστε στον 3ο όροφο στο ΣΥΕΤΕ είτε στον 5ο όροφο του ΤΥΠΕΤ, είτε σε οποιαδήποτε άλλο σωματείο, είμαστε εργαζόμενοι και παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Διεκδικούμε παντού το δίκιο του εργαζόμενου, γιατί χωρίς εργαζόμενους οι Τράπεζες δεν θα είχαν κέρδη. Χωρίς εργαζόμενους το ΤΥΠΕΤ δεν θα λειτουργούσε, χωρίς εργαζόμενους δεν θα παραχθούν φάρμακα, χειρουργικά εργαλεία χωρίς εργάτες δεν θα υπήρχε, δε θα λειτουργούσε τίποτα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε το γρανάζι που κάνει τις μηχανές να λειτουργούν. Εμείς μπορούμε χωρίς Τραπεζίτες και αφεντικά , αυτοί δεν μπορούν χωρίς εμάς. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμη μας και να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 12:55
Περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 5 από 24