Ενιαία ΕΤΕ
ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ; PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2015 09:33

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το νέο χαράτσι, 1% υπέρ ΟΑΕΔ, που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους τραπεζοϋπάλληλους είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής, της πολιτικής των μνημονίων, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Μιας πολιτικής που μειώνει μισθούς, τσεκουρώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι πληρώνoυμε ήδη εισφορά στον ΟΑΕΔ 1,83% που συμπεριλαμβάνεται στην εισφορά στο ΙΚΑ.

Το χαράτσι αυτό έρχεται να προστεθεί στα χαράτσια των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κλπ.). Έρχεται να προστεθεί στην νέα φοροκαταιγίδα του 3ου μνημονίου (αύξηση της φορολογίας, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της εισφοράς στον ΕΟΠΥΥ, αύξηση της εισφοράς στο ΙΚΑ).

Έτσι το εισόδημα μας μειώνεται ακόμη περισσότερο. Η ζωή μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η υπόθεση των ανέργων, των ίδιων των παιδιών μας που δεν βρίσκουν δουλειά, είναι υπόθεση όλων μας. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει δήθεν «κοινωνική πολιτική» αρπάζοντας από τους φτωχούς και δίνοντάς τα στους εξαθλιωμένους. Θέλει να εφαρμόσει το «διαίρει και βασίλευε», για να τη βγάλουν πάλι καθαρή οι καπιταλιστές και τα κέρδη τους. Αν ενδιαφερόταν ειλικρινά για τους άνεργους, γιατί

  • Δεν δίνει στον ΟΑΕΔ τα λεφτά που παράνομα παρακρατά το ΙΚΑ;
  • Δεν νομοθετεί ώστε ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ να έχουν δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
  • Δεν νομοθετεί ώστε ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΜ;
  • Δεν νομοθετεί ώστε να παγώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι τραπεζοϋπάλληλοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα της αντεργατικής πολιτικής (ανακεφαλαιοποίηση – λήξη κλαδικής σύμβασης- λήξη επιχειρησιακής στην ΕΤΕ).

Η κυβέρνηση θεωρεί τους τραπεζοϋπάλληλους καλοπληρωμένους και θα μας επιτεθεί. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και αυτή θα ανασύρει τις αντιδραστικές – φασίζουσες θεωρίες «περί προνομιούχων και ρετιρέ» για να μας απομονώσει από τους άλλους εργαζόμενους και να μας λιανίσει πιο εύκολα. Αυτό το παιχνίδι το ξέρουν πολύ καλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον κλάδο, (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν ανεξάρτητοι) και αντί να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων, να διαμορφώσουν όρους συμμαχίας με άλλους κλάδους εργαζομένων, αντί να απαιτήσουν το χαράτσι αυτό να το πληρώσουν οι τραπεζίτες, αυτοί έχουν ξεκινήσει τη διαμόρφωση κλίματος αποδοχής μειώσεων μισθών, απολύσεων (το βαφτίζουν τώρα προστασία της απασχόλησης), νέων ανατροπών στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Οι συνδικαλιστές αυτοί έχουν κάνει κολεγιά με τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση. Εμείς, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, τι σχέση μπορεί να έχουμε με αυτούς; Σύμμαχοί μας είναι όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με όλους αυτούς πρέπει να ανταμώσουμε στους δρόμους του αγώνα και να διεκδικήσουμε τη ζωή που αξίζει σε ανθρώπους τον 21ο αιώνα.

Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ την Πέμπτη 15/10, η ΕΝΙΑΙΑ θα θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 22/10 και Πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12/11, που οργανώνουν εκατοντάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία, ενάντια στους νέους εφαρμοστικούς νόμους και τα νέα μέτρα. Προετοιμάζουμε την εργατική λαϊκή απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης στέλνοντας το δικό μας μήνυμα :

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ! ! !

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ –ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2015 09:35
 
ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2015 11:01

Ψεύδεται ασύστολα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν λέει ότι με τις συντάξεις από το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων θα πληρώσει τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, και μάλιστα το ονομάζει εθνική ανάγκη...

Με απίστευτη ταχύτητα καθαρίζει ό,τι έχει απομείνει, σε όποιο ταμείο και το καταθέτει στους δανειστές αναγνωρίζοντας και πληρώνοντας στο ακέραιο το Χρέος, για το οποίο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν καμία ευθύνη..

Τους δανειστές πληρώνουν όταν αρπάζουν 225 εκατομμύρια από τον ΟΑΕΔ αντί να πηγαίνουν στους ανέργους.

Τους δανειστές πληρώνουν όταν βάζουν χέρι στα αποθεματικά του ΙΚΑ, των Δήμων των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων και τα καταθέτουν στην τράπεζα της Ελλάδος, τάχα για καλύτερη επένδυση.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η δική της εθνική ανάγκη είναι η εξυπηρέτηση του ΔΝΤ, της ΕΕ και των μεγαλοεργοδοτών.

Η δική μας εθνική ανάγκη είναι η υπεράσπιση και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να πληρώσουν ο ένας τον άλλον μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, με ταξική αλληλεγγύη και ενότητα. Δε χρειάζονται κουμανταδόρους εκείνους που όχι μόνο διατηρούν όλους τους μνημονιακούς νόμους, αλλά φέρνουν και νέα μέτρα που φτωχαίνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Ποιον κοροϊδεύουν! Είναι επικίνδυνοι ψεύτες. Και οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα μείνουν ρέστοι.

Τέρμα στη λεηλασία των ταμείων. Τέρμα στο πλιάτσικο του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ - ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ

Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ παντού.

Οργανώνουμε την αντίστασή μας στη νέα επίθεση που έρχεται

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις Τράπεζες


Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2015 11:05
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ 27/5/2015 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:23

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ζητάμε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τετάρτης 27/5/15 να προστεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης (και αν αυτό δεν επιτευχθεί, να συζητηθεί ως προ ημερησίας διάταξης) η συζήτηση και απόφαση συμμετοχής μας στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 11/6/15 πάνω από 350 συνδικαλιστικές οργανώσεις (σωματεία, Ε.Κ., Ομοσπονδίες) πανελλαδικά, μπροστά στη νέα κατάσταση.

Η συμφωνία που ετοιμάζεται ανάμεσα στη νέα Κυβέρνηση και τους θεσμούς της ΕΕ, από τη μία διατηρεί όλους τους νόμους που ανέτρεψαν εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, έδωσαν χτύπημα στην Υγεία και Παιδεία, και από την άλλη φέρνει νέα μέτρα που θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων, στη φορολογία, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερωθούν. Να χτυπηθεί το κλίμα αναμονής και υποταγής στους χώρους δουλειάς. Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουμε ευθύνη να οργανώσουμε την αντίσταση των εργαζομένων.

Διεκδικούμε μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα:

• Αυξήσεις στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751€

• Κάλυψη όλων των απωλειών

• Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

• Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Στον κλάδο διεκδικούμε:

• Την υπογραφή ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών

• Την τήρηση του χρόνου εργασίας

• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη εργασία.

Στην ΕΤΕ η υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ, που λήγει στο τέλος του έτους, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων και να προετοιμαστεί από σήμερα. Προτείνουμε ο ΣΥΕΤΕ να οργανώσει στη συνεδρίασή του στις 27/5/15, τη δράση του που θα περιλαμβάνει συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, δραστηριοποίηση των ΕΑΚ, περιοδείες για ενημέρωση, κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται μέχρι και την υπογραφή της ΣΣΕ. Η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο να ενταχθεί σε αυτή τη δράση. Το πλαίσιο αιτημάτων για την επιχειρησιακή σύμβαση να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων πανελλαδικά από το Δίκτυο και τις Διευθύνσεις Διοίκησης.

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:24
 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ! PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:33

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μέρα με τη μέρα πέφτουν οι μάσκες και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς αποκαλύπτεται ο ρόλος που έπαιζαν οι δυνάμεις αυτές προεκλογικά αλλά και μετά τις εκλογές. Την ώρα που η κατάργηση του μνημονίου χαρακτηρίστηκε ως «σχήμα λόγου», η συνέχιση της φοροληστείας «πατριωτικό καθήκον» και η επαναφορά των μισθολογικών απωλειών μετατέθηκε για το άγνωστο μέλλον... γίνεται ολοφάνερο ότι οι δυνάμεις αυτές καλλιέργησαν ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους για να κερδίσουν χρόνο και να ετοιμάσουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας . Η πρόσφατη κοινή δήλωση του πρωθυπουργού με τον κ.Γιούνκερ έκανε γνωστό που στοχεύουν πλέον! Στόχος τους τώρα να αποτελειώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και τα όποια εργασιακά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Εμπνεόμενοι από τη προηγούμενη κυβέρνηση, καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας και φόβου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και δε θα διστάσουν να μας ζητήσουν να συνυπογράψουμε τους «αναγκαίους αλλά έντιμους συμβιβασμούς», δηλαδή τη συνέχιση της εξαθλίωσης μας και το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας....

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΟΛΑΣΗ ;

• Θα ανεχτούμε κι άλλο τη ζούγκλα των ελαστικών σχέσεων εργασίας που κυριαρχεί στις εισπρακτικές εταιρίες και τα δικηγορικά γραφεία (όπως του ΣΙΟΥΦΑ) με τις μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις εργασίας;

• Μέχρι πότε θα δουλεύουμε αμέτρητες ώρες υπερωριών απλήρωτοι σε τράπεζες και εισπρακτικές;

• Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς πείνας ;

ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ

Έφτασε η στιγμή να ακουστεί και η φωνή των εργαζομένων! Να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους σωτήρες, παλιούς και νέους, ανεξάρτητα με το πως αυτοπροσδιορίζονται (δεξιοί ή αριστεροί) ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε νέες θυσίες, αλλά αντίθετα έφτασε ο καιρός να διεκδικήσουμε πίσω τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων και να ανοίξουμε έτσι το δρόμο για νέες κατακτήσεις ! Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στο κλίμα συναίνεσης που θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» με τους πρόθυμους συνδικαλιστές τους. Ξέρουμε καλά που μας οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια οι «κοινωνικοί διάλογοι» και ποιον βοήθησε η «εργασιακή ειρήνη». Μόνοι κερδισμένοι όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες, τη στιγμή που εμείς μετρούσαμε απώλειες και θυσίες. Δε θα συμβιβαστούμε με τη λογική του μικρότερου κακού για να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες,ούτε θα βάλουμε «πλάτη» για να θησαυρίζουν αυτοί .

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ !

ΤΩΡΑ διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και κάλυψη των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων και άμεση κατάργηση όλου του φορομπηχτικού οπλοστασίου τους! Είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε και με απεργία σε οποιαδήποτε κίνηση κάνουν συγκυβέρνηση - Ε.Ε.- τραπεζίτες για νέα μέτρα και νέο μνημόνιο !

Παίρνουμε όλοι μέρος στη Γενική Συνέλευση του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ( Αγ. Φιλοθέης 5β – Πλ. Μητροπόλεως) και ώρα 18:00 με σκοπό να συζητήσουμε τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους εργασίας μας και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση !

Δίνουμε βροντερό παρόν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη στην Αθήνα

Η πρόεδροςΟ Γεν. Γραμματέας

Χαλιού ΈφηΜεσσάδος Νίκος

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:34
 
Πρώτες Σκέψεις-Προτάσεις στην Επιτροπή Βιωσιμότητας του ΤΥΠΕΤ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:18

Α. Πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ και η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η λύση.

1. Το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομένο τόσο από το ελληνικό και ευρωπαϊκό καπιταλιστικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και τις όποιες εξελίξεις στον τομέα τόσο της ιατρικής επιστήμης , όσο και των τεχνολογιών διάγνωσης και θεραπείας.

2. Πρέπει να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ με κύρια λειτουργία και κατεύθυνση του Ταμείου να είναι η προστασία και διασφάλιση όσο είναι δυνατό, της Υγείας των ασφαλισμένων του και όχι η κύρια λειτουργία του να είναι η αποζημίωση όποιων προβλημάτων Υγείας προκύπτουν από ένα άγνωστο, ιατρικά, κοινό ασφαλισμένων του.

3. Δεν μπορεί το ΤΥΠΕΤ να αποτελέσει νησίδα άριστης, απρόσκοπτης λειτουργίας ασφαλιστικού Οργανισμού κάλυψης υπηρεσιών Υγείας σε ένα απορρυθμιζόμενο περιβάλλον όπου η Υγεία ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

4. Δεν πρέπει η Επιτροπή βιωσιμότητας να νομιμοποιήσει και να εισηγηθεί με τις εργασίες της καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ, τη στιγμή που ακόμα και η ΕΕΤ στην πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη της (Φεβ 2014) στην "Ενότητα E: Δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση", αναφέρει (σελ. 441): "ο Έλληνας πολίτης πληρώνει σημαντικά ποσά από την τσέπη του για τις υπηρεσίες υγείας και αυτή η οικονομική επιβάρυνση είναι η υψηλότερη σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο".

5. Δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας διαφύλαξης των όποιων θετικών στοιχείων εμφανίζει το ΤΥΠΕΤ με την παρούσα μορφή του.

6. Πρέπει, και με αφορμή το έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής, να γίνει καθαρό με πρόσθετα συγκεκριμένα στοιχεία, το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών που υπάρχει όσο δεν μπαίνει διεκδικητικά τόσο από το Ταμείο αλλά κυρίως από το εργατικό κίνημα στην Τράπεζα και τον Κλάδο σε συντονισμό και με άλλους Κλάδους, η απαίτηση παροχής υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις ανακαλύψεις και εφαρμογές της ιατρικής επιστήμης και διαγνωστικής χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι με βάση τις εξελίξεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και την ΕΕ, με αφορμή την τρέχουσα οικονομική κρίση, εμφανίζεται πλέον μεγάλη πιθανότητα να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η όποια οικονομική συμμετοχή υπήρχε στο ΤΥΠΕΤ από την Εθνική Τράπεζα, αφού, σύμφωνα και με τη μελέτη της ΕΕΤ (Φεβ 2014) σελ 37, περιορίζεται ο έλεγχος των Τραπεζών από τις εθνικές κυβερνήσεις και περνά στην ΕΚΤ, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:20
Περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 6 από 22