Ενιαία ΕΤΕ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ 27/5/2015 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:23

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ζητάμε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τετάρτης 27/5/15 να προστεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης (και αν αυτό δεν επιτευχθεί, να συζητηθεί ως προ ημερησίας διάταξης) η συζήτηση και απόφαση συμμετοχής μας στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 11/6/15 πάνω από 350 συνδικαλιστικές οργανώσεις (σωματεία, Ε.Κ., Ομοσπονδίες) πανελλαδικά, μπροστά στη νέα κατάσταση.

Η συμφωνία που ετοιμάζεται ανάμεσα στη νέα Κυβέρνηση και τους θεσμούς της ΕΕ, από τη μία διατηρεί όλους τους νόμους που ανέτρεψαν εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, έδωσαν χτύπημα στην Υγεία και Παιδεία, και από την άλλη φέρνει νέα μέτρα που θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων, στη φορολογία, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερωθούν. Να χτυπηθεί το κλίμα αναμονής και υποταγής στους χώρους δουλειάς. Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουμε ευθύνη να οργανώσουμε την αντίσταση των εργαζομένων.

Διεκδικούμε μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα:

• Αυξήσεις στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751€

• Κάλυψη όλων των απωλειών

• Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

• Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Στον κλάδο διεκδικούμε:

• Την υπογραφή ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών

• Την τήρηση του χρόνου εργασίας

• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη εργασία.

Στην ΕΤΕ η υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ, που λήγει στο τέλος του έτους, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων και να προετοιμαστεί από σήμερα. Προτείνουμε ο ΣΥΕΤΕ να οργανώσει στη συνεδρίασή του στις 27/5/15, τη δράση του που θα περιλαμβάνει συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, δραστηριοποίηση των ΕΑΚ, περιοδείες για ενημέρωση, κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται μέχρι και την υπογραφή της ΣΣΕ. Η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο να ενταχθεί σε αυτή τη δράση. Το πλαίσιο αιτημάτων για την επιχειρησιακή σύμβαση να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων πανελλαδικά από το Δίκτυο και τις Διευθύνσεις Διοίκησης.

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:24
 
Πρώτες Σκέψεις-Προτάσεις στην Επιτροπή Βιωσιμότητας του ΤΥΠΕΤ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:18

Α. Πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ και η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η λύση.

1. Το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομένο τόσο από το ελληνικό και ευρωπαϊκό καπιταλιστικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και τις όποιες εξελίξεις στον τομέα τόσο της ιατρικής επιστήμης , όσο και των τεχνολογιών διάγνωσης και θεραπείας.

2. Πρέπει να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ με κύρια λειτουργία και κατεύθυνση του Ταμείου να είναι η προστασία και διασφάλιση όσο είναι δυνατό, της Υγείας των ασφαλισμένων του και όχι η κύρια λειτουργία του να είναι η αποζημίωση όποιων προβλημάτων Υγείας προκύπτουν από ένα άγνωστο, ιατρικά, κοινό ασφαλισμένων του.

3. Δεν μπορεί το ΤΥΠΕΤ να αποτελέσει νησίδα άριστης, απρόσκοπτης λειτουργίας ασφαλιστικού Οργανισμού κάλυψης υπηρεσιών Υγείας σε ένα απορρυθμιζόμενο περιβάλλον όπου η Υγεία ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

4. Δεν πρέπει η Επιτροπή βιωσιμότητας να νομιμοποιήσει και να εισηγηθεί με τις εργασίες της καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ, τη στιγμή που ακόμα και η ΕΕΤ στην πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη της (Φεβ 2014) στην "Ενότητα E: Δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση", αναφέρει (σελ. 441): "ο Έλληνας πολίτης πληρώνει σημαντικά ποσά από την τσέπη του για τις υπηρεσίες υγείας και αυτή η οικονομική επιβάρυνση είναι η υψηλότερη σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο".

5. Δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας διαφύλαξης των όποιων θετικών στοιχείων εμφανίζει το ΤΥΠΕΤ με την παρούσα μορφή του.

6. Πρέπει, και με αφορμή το έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής, να γίνει καθαρό με πρόσθετα συγκεκριμένα στοιχεία, το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών που υπάρχει όσο δεν μπαίνει διεκδικητικά τόσο από το Ταμείο αλλά κυρίως από το εργατικό κίνημα στην Τράπεζα και τον Κλάδο σε συντονισμό και με άλλους Κλάδους, η απαίτηση παροχής υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις ανακαλύψεις και εφαρμογές της ιατρικής επιστήμης και διαγνωστικής χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι με βάση τις εξελίξεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και την ΕΕ, με αφορμή την τρέχουσα οικονομική κρίση, εμφανίζεται πλέον μεγάλη πιθανότητα να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η όποια οικονομική συμμετοχή υπήρχε στο ΤΥΠΕΤ από την Εθνική Τράπεζα, αφού, σύμφωνα και με τη μελέτη της ΕΕΤ (Φεβ 2014) σελ 37, περιορίζεται ο έλεγχος των Τραπεζών από τις εθνικές κυβερνήσεις και περνά στην ΕΚΤ, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:20
Περισσότερα...
 
Αρχαιρεσίες του κλαδικού σωματείου Χρηματοπιστωτικού του Νομού Αττικής PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015 09:55

Οι αρχαιρεσίες του κλαδικού σωματείου Χρηματοπιστωτικού του Νομού Αττικής για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων στο Ε.Κ.Α. διεξάγονται από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου.

Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του Σωματείου (πλ. Μητροπόλεως 10- πίσω από την Μητρόπολη) τις εξής μέρες και ώρες:

Δευτέρα 9 Μάρτη 4-8μμ

Τρίτη 10 Μάρτη 4-8μμ

Τετάρτη 11 Μάρτη 4-8μμ

Πέμπτη 12 Μάρτη 4-8μμ

Παρασκευή 13 Μάρτη 4-8μμ

Επιπλέον την Τρίτη 10 Μάρτη (σήμερα) 12μ- 3μμ στο χώρο της εταιρείας First Data στον Άγιο Στέφανο, και

Την Τετάρτη 11 Μάρτη 12:30μμ- 4μμ στην εταιρεία MELLON

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.

 
Με αφορμή το «πελατοκεντρικό»… PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 11:04

Όταν ξεκίνησαν, πριν από περίπου ένα χρόνο, οι συζητήσεις με τη Διοίκηση για την εφαρμογή του «πελατοκεντρικού» συστήματος στην ΕΤΕ, η πρώτη αντίδραση της ΕΝΙΑΙΑΣ ήταν για οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο ή αλλαγή στα επιχειρηματικά πλάνα της ΕΤΕ, να μην προκύπτει καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των υπαλλήλων, στο εισόδημα, το ωράριο, τον Κανονισμό εργασίας και την εξέλιξή τους.

Θέση μας είναι ότι προφανώς και μία επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως η ΕΤΕ, μπορεί να αλλάζει στόχους, σχέδια και πλάνα. Όμως αυτό δεν μπορεί να της επιτρέπει να σχεδιάζει ταυτόχρονα και την καταστρατήγηση κεκτημένων δικαιωμάτων μας.

Όσο κι αν επιμένει η Διοίκηση να αποσυνδέσουμε από το σκεπτικό μας το κομμάτι του επιχειρησιακού πλάνου με τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην εξέλιξη των υπαλλήλων, στην κατηγοριοποίηση των καταστημάτων ή στην πιθανότητα να εισαχθούν δια της πλαγίας... οι ατομικοί στόχοι, η παράταξή μας δεν μπορεί να αποσιωπήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους συναδέλφους από μια τέτοια προοπτική.

Όταν μιλά για παράδειγμα η Διοίκηση για «εξαιρετική απόδοση» στελεχών, αυτό θα σημάνει και ποσοτικούς στόχους, πιθανά και ατομική στοχοθεσία. Όταν συζητούν για τη «δυνατότητα» εξέλιξης των στελεχών με οριζόντια εναλλαγή ρόλων (από ένα κατάστημα σε άλλο μεγαλύτερης κατηγορίας), δεν λαμβάνουν υπόψη τις οικογενειακές υποχρεώσεις που πιθανόν έχουν οι συνάδελφοι (δεν είναι εύκολο να μετακομίζεις όλη την οικογένεια, για να μπορέσεις να πάρεις κάποιο κλιμάκιο...) ή τις χιλιομετρικές αποστάσεις που πιθανόν υπάρχουν από το ένα κατάστημα στο άλλο. Αντίθετα, μας βάζουν να επιλέξουμε μεταξύ οικογένειας και «καριέρας», αδιαφορώντας για την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων.

Περισσότερα...
 
Για την συγκρότηση του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ… PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015 09:49

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25/2 του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ, συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο του Συλλόγου σε ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. Προέκυψε δηλαδή ένα προεδρείο στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι εκλεγμένες παρατάξεις, ανάλογα με την θέση που πήραν στις τελευταίες εκλογές, και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.

Στο προεδρείο αυτό δεν συμμετέχει, μετά από δικό της αίτημα, η «Πρόταση Προοπτικής», καθώς με έντυπη ανακοίνωσή της δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει μόνο σε ένα «προεδρείο ταξικού προγράμματος διεκδικήσεως και δράσης», το οποίο όμως, σύμφωνα και με την Πρ. Πρ., δεν μπορεί να προκύψει από τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Με έντονη την αγωνία της αυτοεξαίρεσής τους από το αντιπροσωπευτικό προεδρείο που θα πρόεκυπτε, και για λόγους που προφανώς συνδέονται με την επιλογή της καλλιέργειας αντιπολιτευτικών εντυπώσεων (το 'χουμε ξαναζήσει άλλωστε και στην προηγούμενη τριετία, μιας και όλη η κριτική τους προς την ΕΝΙΑΙΑ ήταν η συμμετοχή μας στο προεδρείο), οι συνάδελφοι της Πρ. Πρ. τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα για τη συγκρότηση του προεδρείου και για το πρόγραμμα δράσης συνδέοντας τα δύο θέματα.

Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη κατέθεσε στα πρακτικά τη θέση της για συγκρότηση προεδρείου στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας, πρόταση ικανή να εκφράσει τους συσχετισμούς δύναμης και να διασφαλίσει την λειτουργία του Συλλόγου.

Η συμμετοχή μας στο νέο προεδρείο δεν σηματοδοτεί την παραμικρή προγραμματική συμφωνία με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Τέτοιος δρόμος προγραμματικών συγκλίσεων της ΕΝΙΑΙΑΣ με τον υποταγμένο συνδικαλισμό δεν υπήρξε, ούτε μπορεί να υπάρξει. Η πάλη για την υπεράσπιση των γενικών συμφερόντων των συναδέλφων συνδέεται με την ένταση της αντίθεσης με τον παλιό και νέο εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, με όσους στηρίζουν τη στρατηγική της εργοδοσίας, με όσους κηρύττουν την ταξική συνεργασία!

ΥΓ. Μιας και μιλάμε για ταξική συνεργασία... Αληθεύει ότι ο πολιτικός φορέας της εν λόγω παράταξης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή, τη μία συμπρωταγωνιστεί στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της καλής έκβασης των διαπραγματεύσεων και την άλλη κατά της συμφωνίας κυβέρνησης-Eurogroup; Μπράβο βρε παιδιά, μια χαρά τα καταφέρατε!!! Και με το κεφάλαιο και με τους εργάτες...

 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 7 από 22