Ενιαία ΕΤΕ
Αίτημα για θέμα ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του ΔΣ της 20/10 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Οκτώβριος 2014 08:05

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, με αριθμό πρωτοκόλλου 140262, οι σύμβουλοι της ΕΝΙΑΙΑΣ Χαλιού Έφη, Χατζηματθαίου Δημήτρης και Γιαλιάς Βασίλης καταθέτουμε το εξής κείμενο για τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 20/10:

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ

Συνάδελφοι, μέχρι σήμερα περισσότερες από 540 συνδικαλιστικές οργανώσεις (πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες) έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1 Νοέμβρη και ώρα 12 στο Σύνταγμα, με κύριο ζήτημα αιχμής αυτό της ανεργίας.

Πιστεύουμε ότι επειδή ακριβώς για την ανεργία δεν ευθύνεται κανείς άλλος πέρα από το ίδιο το σύστημα, είναι υπόθεση του συνόλου της εργατικής τάξης, του συνόλου των εργαζομένων, να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η παράταξή μας είχε ζητήσει και από το προηγούμενο προεδρείο να συζητηθεί το θέμα συμμετοχής και του ΣΥΕΤΕ στο συλλαλητήριο που με πρωτοβουλία του Π.Α. ΜΕ. συνδιοργανώνουν εκατοντάδες οργανώσεις. Στις τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ, όπως γνωρίζετε, παρόλο που η παράταξή μας το ζήτησε, δεν τέθηκε το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Θεωρούμε όμως ότι στην συνεδρίαση του ΔΣ της 20/10 υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Τέλος, επειδή οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα (κενά προσωπικού μετά την εθελούσια, κόκκινα δάνεια, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση της δουλειάς κλπ), εκτιμούμε ότι στο πλαίσιο διεκδικήσεών μας μπροστά στο συλλαλητήριο, τίθενται εκ των πραγμάτων επιπλέον αιτήματα, στα οποία καλούμε τους συμβούλους να τοποθετηθούν για να οργανώσουμε την πάλη μας και να προγραμματίσουμε τη δράση μας.

Είναι στο χέρι μας, από κοινού και με τους υπόλοιπους κλάδους και τα σωματεία, να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση και τους εργοδότες να μας ακούσουν. Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου και η αποφασιστικότητά μας να γίνουν έναυσμα για ένα άλλο διεκδικητικό, αγωνιστικό κίνημα που να υπηρετεί τις ανάγκες μας.

 
Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ!!! PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Οκτώβριος 2014 10:22

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις ανακοινώσεις που θα διαβάσετε μετά και το χθεσινό (7/10/14) ΔΣ κάποιοι θα πανηγυρίζουν ότι ο «ιστορικός» ΣΥΕΤΕ βγήκε από την «περιπέτεια» που περιήλθε το τελευταίο τρίμηνο από τις πράξεις μεμονωμένων συνδικαλιστών που έπληξαν το κύρος του και ότι ανοίγει πλέον νέα σελίδα... Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε η διεξαγωγή Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης στις 8/11 (χωρίς το θέμα εμπιστοσύνης, όπως όριζαν 520 συνάδελφοι με την υπογραφή τους), εκλογές στις 8/12 και ανασύνθεση του προεδρείου του ΔΣ.

Η ΕΝΙΑΙΑ, από την αρχή του «σκανδάλου μέχρι και σήμερα τοποθετείται ως εξής:

Για μας πρωταρχική σημασία έχει: α) η ουσιαστική συζήτηση και η πολιτική καταδίκη των νοσηρών φαινομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα, όχι ως μεμονωμένη πράξη 3ων ή 4ων συνδικαλιστών, αλλά ως η συνέχεια της εκφυλιστικής κατάστασης που επικρατεί στο κίνημα, εξαιτίας της γραμμής που έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες παρατάξεις. Γραμμής συμβιβασμού και υποταγής, ρουσφετιών και συνδιαλλαγών με τη διοίκηση. Αυτή τη γραμμή δεν την υπηρετούν μόνο οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Την υπηρετούν όσοι δέχονται τα συνδικαλιστικά κίνητρα, την υπηρετούν όσοι υπογράφουν τις μειώσεις των δικαιωμάτων μας με αντάλλαγμα μια προαγωγή, μια πρόσληψη, ένα ρουσφέτι...

β) Έχει σημασία την καταδίκη αυτών των φαινομένων να την κάνουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Γιατί μόνο αυτοί έχουν και την δυνατότητα και την υποχρέωση να επιλέγουν τι συνδικαλιστικό κίνημα υπηρετεί τις ανάγκες τους, με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν...

Με αυτή την έννοια, ήδη από τον Αύγουστο η παράταξή μας επιμένει στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση να τεθεί ξεχωριστό θέμα για τα ζητήματα εμπιστοσύνης σε μέλη του ΔΣ. Η συζήτηση δηλαδή να μην περιοριστεί στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ, αλλά να γίνει υπόθεση του ανώτερου οργάνου, της Γενικής μας Συνέλευσης. Αυτή μας τη θέση έχουμε διατυπώσει τόσο μέσα σε συνεδριάσεις του ΔΣ, όσο και δημόσια μέσω των ανακοινώσεών μας, αλλά κυρίως με την πρωτοβουλία που πήρε η παράταξή μας συλλέγοντας υπογραφές από τους συναδέλφους.

Περισσότερα...
 
Έφτασε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 19 Σεπτέμβριος 2014 12:14

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα μέτρα που περνάνε Κυβέρνηση και εργοδότες ενάντια στους εργαζόμενους δεν έχουν τελειωμό! Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα, ετοιμάζουν νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό. Η ανεργία στους νέους τσακίζει κόκαλα... Την ίδια ώρα, Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση από τη ΔΕΘ εξαγγέλλουν και άλλα μέτρα: μέτρα που θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία των εργοδοτών. Και αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο νέος νόμος που ετοιμάζουν για τη λειτουργία των Σωματείων χτυπώντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία, η κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δυσκολεύει περισσότερο.

Στο κλάδο μας οι τραπεζίτες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα δεν θα διστάσουν να αξιοποιήσουν την «απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων». Θα μειώσουν το προσωπικό με κάθε τρόπο, είτε με τη μορφή των εθελούσιων είτε όχι. Η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, η ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς μας, οι ακόμη μεγαλύτεροι εκβιασμοί είναι στην καθημερινότητά μας. Οι συνάδελφοι που με στις εισπρακτικές εταιρείες, όλοι όσοι εργαζόμαστε με ελαστικές σχέσεις (συμβασιούχοι κλπ) βρισκόμαστε διαρκώς υπό καθεστώς ομηρίας. Όλοι μας, ανεξάρτητα από τη σύμβασή μας, βιώνουμε καθημερινά στο σπίτι μας τις συνέπειες της ανεργίας του παιδιού μας, του/της συντρόφου μας, της οικογένειάς μας...

Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια! Με την οργάνωση στο σωματείο μας και με τη μαζική μας συμμετοχή. Με την οργάνωση των αγώνων μας που θα γίνουν υπόθεση δική μας!

Τώρα είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι πρέπει να μπούμε στη μάχη. Όχι μόνο για να σταματήσουμε την επίθεση των εργοδοτών αλλά και να αποσπάσουμε νέες κατακτήσεις. Ήρθε η ώρα να αποβάλουμε κάθε διάθεση αναμονής και μοιρολατρίας. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες που λένε ότι με μια κυβερνητική εναλλαγή θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό.

Όλοι στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Είναι η μόνη προϋπόθεση για να έρθουν καλύτερες μέρες για του εργαζόμενους. Μη ξεχνάμε ότι όλα όσα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα τα έχουν κερδίσει έπειτα από δύσκολους και σκληρούς αγώνες !

Τίποτα δε μας χαρίστηκε, τίποτα δε τους χαρίζουμε!!!

Το κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Κάνουμε συνελεύσεις στους χώρους εργασίας για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Νοεμβρίου .

Είναι ευκαιρία η 1η Νοέμβρη να γίνει ημερομηνία σταθμός για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με τη μαζική συμμετοχή όλων!

Η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «πού βρίσκονται τόσοι άνεργοι», θα δοθεί στο δρόμο την 1η Νοέμβρη στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στο Σύνταγμα στις 12μ.

Να γίνει η αφετηρία για νέους νικηφόρους αγώνες και κατακτήσεις !!!

Δυναμώνουμε το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού του Ν. Αττικής

Η πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας

Ε. Χαλιού Ν. Μεσσάδος

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Οκτώβριος 2014 10:17

Το Σωματείο χρηματοπιστωτικού

και συναφών επιχειρήσεων Ν. Αττικής σε καλεί

την Παρασκευή 17 Οκτώβρη 2014 και ώρα 6.00μμ

στο Πολιτιστικό Κέντρο εργαζομένων ΟΤΕ

(3ης Σεπτεμβρίου 110, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα)

στην εκδήλωση με θέμα «Οι τραπεζοϋπάλληλοι ενάντια στην

ταξική εκμετάλλευση-ενάντια στο φασισμό. Μαθαίνουμε από

την ιστορία. Προχωράμε μπροστά.»

Έλα να ενημερωθείς, να πεις τη γνώμη σου

και να ακούσεις ζωντανή μουσική.

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

 
"...Και επιτέλους ΣΚΑΣΜΟΣ ΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ, πολύ μιλήσανε...» PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2014 08:40

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ

Παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, γιατί όλοι όσοι κοκορομαχούν σήμερα για ''κάθαρση'' του συνδικαλιστικού οργάνου, νοιάζονται μόνο για το ποιος θα ελέγχει τους μηχανισμούς. Θέλουν να κρατούν τους εργαζόμενους υποταγμένους και άβουλους.

Η ανοχή και η αντοχή μας εξαντλήθηκαν! Εδώ ο κόσμος χάνεται... και αυτοί συνεχίζουν 2 (και πλέον) μήνες να ασχολούνται με τις παραταξούλες τους, τους επικεφαλής τους, τις διαγραφές των μελών τους, τις αποσπάσεις και τις καρέκλες τους. Η τακτική τους το επιβεβαιώνει: Το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ έχει να συνεδριάσει από τις 6/8/14 και τη θέση του πήραν οι δικαστές και τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και οι ατελείωτες ανακοινώσεις όλων των αποχρώσεων της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ που μας καλούν σε συστράτευση μαζί τους...αναζητώντας την κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Οι εμπλεκόμενοι με το σκάνδαλο συνδικαλιστές (των ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και «ανεξάρτητος»-πρώην ΔΑΣ) θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Όμως αυτοί παραμένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους, αποδεικνύοντας ότι όσοι και όποιοι υπηρέτησαν τον συνδικαλισμό της εξάρτησης και της συνδιαλλαγής είναι επικίνδυνοι. Η εμμονή επίσης των δυνάμεων της άλλης ΔΗΣΥΕ (του Κούκου), της ΔΑΣ και της Διαφάνειας μόνο για ανασύνθεση προεδρείου και όχι για εκλογές και Γενική Συνέλευση, όπως προτείναμε εμείς, αποδεικνύει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να πάρουν στα χέρια τους τα εργαλεία για να ελέγξουν τις επόμενες εκλογές. Από τη μια τάχα σέβονται τους εργαζόμενους κι από την άλλη τους κρατάνε στη γωνία...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, στην πραγματική ζωή, στα καταστήματα οι συνάδελφοι καταπίνουν στοίβες ηρεμιστικών χαπιών για να αντέξουν στην πίεση. Το ωράριό μας έγινε πλέον και με τη «βούλα» λάστιχο (για παράδειγμα, λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη κατάστημα με διευρυμένο ωράριο). Δεν υπάρχει κατάστημα που να κλείνει βάσει των συμφωνηθέντων από την κλαδική σύμβαση. Δεν υπάρχει κάπου να απευθυνθείς όταν τσαλαπατιούνται τα βασικά δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό μας, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας, είτε με την υπηρεσιακή μας εξέλιξη, είτε οτιδήποτε άλλο. Οι ειδικοί συνεργάτες αυξάνουν και πληθαίνουν. Οι συνάδελφοί μας –πλέον συνταξιούχοι- από την εθελούσια έξοδο ακόμη να δουν έστω κι ένα ευρώ από τη σύνταξή τους. Όσοι έφυγαν χωρίς να έχουν κατοχυρώσει σύνταξη έχουν μείνει χωρίς εισόδημα αφού η αποζημίωση που πήραν συμψηφίστηκε με τα δάνεια που είχαν. Και όσο για τα ασφαλιστικά ταμεία μας βρίσκονται υπό διάλυση...

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2014 08:43
Περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 10 από 22