Ενιαία ΕΤΕ
ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 29 Μάρτιος 2021 11:02

26/3/2021

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Μετά από 5 μήνες σκληρού lockdown, η κατάσταση στον τομέα της υγείας λόγω της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο δραματική. Δεκάδες ασθενείς είναι αβοήθητοι, διασωληνωμένοι σε ράντζα και εκτός ΜΕΘ, αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, με τον ιό να καλπάζει σε όλη τη χώρα και την Αττική να μετρά τα μισά κρούσματα. Η κυβέρνηση, σε απόλυτο εναγκαλισμό με τα συμφέροντα των μεγάλων κλινικαρχών, «πουλάει τρέλα». Αντί να επιτάξει ΤΩΡΑ τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας, επιτάσσει 200 ιδιώτες γιατρούς, μερικοί εκ των οποίων ανεμβολίαστοι, άλλοι να έχουν ήδη ενταχθεί εθελοντικά σε Δημόσια νοσοκομεία. Αντί για πρόσληψη ιατρών και μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να δημιουργήσει νέες κλίνες (ΜΕΘ και κανονικές), προτιμά να προσλαμβάνει αστυνομικούς για τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων ή για την καταστολή κινητοποιήσεων ή για να «συμμορφώνει» όποιον δεν κάθεται σπίτι του.

Συνάδελφοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νοσούντες με covid-19 νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία. Καταρρέει με πολύ δραματικό τρόπο ακόμη και η αυταπάτη που καλλιεργούσαν συνειδητά επί χρόνια οι πλειοψηφούσες παρατάξεις περί «ΤΥΠΕΤικής όασης». Όταν επί χρόνια ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ έλεγαν «τι μας νοιάζει αν έχουν ελλείψεις τα δημόσια νοσοκομεία, εμείς έχουμε το Υγείας Μέλαθρον...», η ΕΝΙΑΙΑ απαιτούσε ό,τι και τώρα: δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

Και τη στιγμή που η δημόσια υγεία καταρρέει συνολικά, το προεδρείο του ΤΥΠΕΤ προχώρησε σε ανακοίνωση προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης για το προσωπικό του ταμείου, χωρίς καν πρώτα να επικυρώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το ΔΣ. Είχε βέβαια προηγηθεί η δέσμευσή τους στην τράπεζα, το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ», όπως πολύ εύστοχα είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας.

Λες και περισσεύουν εργαζόμενοι και ιατρικό προσωπικό, ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία, με την έξαρση της πανδημίας. Τώρα που ο εργαζόμενος έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την πρωτοβάθμια υγεία. Να επισημάνουμε ότι λόγω των μέτρων για την πανδημία δεν υλοποιούνται όλα τα χειρουργεία, δεν γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις, τα ραντεβού εξακολουθούν να κλείνονται μετά από μήνες.

Η ΕΝΙΑΙΑ δηλώνει για ακόμη μία φορά ότι είναι κάθετα αντίθετη με τις εθελούσιες, ακριβώς επειδή πρόκειται για εκβιαστικές απολύσεις στην ουσία. Ορισμένα μάλιστα μέλη του ΔΣ προερχόμενα από τη ΔΑΣ, την παράταξη του ΣΥΤΑΤΕ στο ΤΥΠΕΤ και του ΣΕΠΕΤΕ στο ΤΥΠΕΤ, αποχώρησαν από την τελευταία συνεδρίαση του ΤΥΠΕΤ της 23/3/2021 στην οποία συζητιόταν το θέμα, προφανώς για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με την αντίθεσή τους στην εθελούσια αυτή καθ' αυτή, όπως φάνηκε και από την κοινή ανακοίνωσή τους. Στην ουσία ενοχλήθηκαν (και καλά έκαναν) για την «αντιδημοκρατική» κίνηση του προεδρείου, για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την ακριβή ημερομηνία της εθελούσιας, για τη μελέτη σκοπιμότητας της εθελούσιας. Όμως η εθελούσια από μόνη της δεν τους ενόχλησε ουσιαστικά, αφού όπως γράφουν κι αυτοί έχουν απλά «...ερωτήματα για το ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για το Ταμείο...» ή για το ποιες θα είναι «...οι τυχόν δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να προβλεφθούν έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μην υποστεί πίεση». Δεν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση για εθελούσια. Ερωτήματα αποτυπώνουν...

Να ενημερώσουμε τους αγαπητούς συναδέλφους του ΔΣ ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε μια τόσο ρευστή περίοδο, όπου όλα καταρρέουν. Όλοι οι εργαζόμενοι ζουν υπό το φόβο της απόλυσης, της οικονομικής κατάρρευσης, ακόμη και της ίδιας τους της ζωής που την παίζουν κορώνα γράμματα όσο δεν ενισχύεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Να τους ενημερώσουμε επίσης ότι όσο ενδιαφέρεσαι για το οικονομικό όφελος του Ταμείου, και αφήνεις σε δεύτερη μοίρα την υγεία των ασφαλισμένων του, τόσο οι παροχές θα μειώνονται και όλα θα εξαρτώνται από τη λογική «κόστους- οφέλους».

Συνάδελφοι, ενώ στη συζήτηση για το «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης» η διοίκηση του Ταμείου μας ξεκαθάριζε ότι τα 11,5 εκ μας τα «δωρίζει» η ΕΤΕ χωρίς καμία προϋπόθεση, τώρα έρχονται οι ίδιοι από μόνοι τους να διαψευστούν! Τα 2,5 εκ ευρώ αφορούν συγκεκριμένα στην εθελούσια αποχώρηση προσωπικού του ΤΥΠΕΤ. Αν αυτό δεν αποτελεί μνημόνιο συμφωνίας με την Διοίκηση της ΕΤΕ, τότε τι; Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι το στρατηγικό αυτό σχέδιο είναι μνημόνιο μεταξύ ΤΥΠΕΤ και Τράπεζας. Δεσμεύτηκε η διοίκηση του Ταμείου ότι θα υλοποιήσει την εθελούσια. Άρα η Τράπεζα πλέον είναι η ουσιαστική διοίκηση του ΤΥΠΕΤ με το σκεπτικό «εγώ πληρώνω, εγώ κάνω ότι θέλω».

Και επειδή με την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους δεν μπορούν να παίζουν κάποιοι, είτε λέγονται κυβέρνηση είτε διοίκηση Τράπεζας είτε διοίκηση Ταμείου Υγείας, απαιτούμε:

• Να μην γίνει η εθελούσια για το προσωπικό του ΤΥΠΕΤ. Προσλήψεις ΤΩΡΑ μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού

• Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας (χωρίς καμία αποζημίωση των κλινικών)

• Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης)

• Κεντρικός καταμερισμός και αξιοποίηση του συνόλου δομών υγείας της χώρας

• Μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων

• Ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σοβαρό ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού

• Πρόσληψη ιατρών και δημιουργία νέων νοσοκομείων

• Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς με βάση τα πρωτόκολλα υγείας

• Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ιχνηλάτησης και αποφυγής της διασποράς του ιού

• Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός όλου του λαού

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 29 Μάρτιος 2021 11:03
 
ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 14 Μάρτιος 2021 19:53

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Κυβέρνηση και εργοδοσία είναι οι μόνοι υπεύθυνοι που, εν μέσω έκρηξης των κρουσμάτων της πανδημίας, όχι μόνο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για ασφαλείς χώρους δουλειάς, αλλά κλείνουν τα μάτια και ερμηνεύουν τα πρωτόκολλα κατά το δοκούν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, αλλά και τους πελάτες που πολλές φορές είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων για καταστρατήγηση των ελλιπέστατων μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί. Η καθημερινότητα στο δίκτυο της Εθνικής δείχνει το βαθμό επικινδυνότητας στον οποίο καλούμαστε να εργαστούμε σε συνθήκες πανδημίας. Χαρακτηριστικά: οι πελάτες μπαίνουν στα καταστήματα, όχι με βάση τα τ.μ. των χώρων αλλά με βάση το πόσοι στέκονται στην ουρά απ΄ έξω, προκειμένου να μην χαλάει η εικόνα της Τράπεζας. Ενδεικτικά, το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο στο κατ/μα Σταδίου, στο κατ/μα Λ. Αθηνών κα: Συνάδελφοι που είναι σε αποσυμφόρηση καλούνται να προσέλθουν στην εργασία τους, γιατί δεν «βγαίνει» η δουλειά, χωρίς να τηρείται το ποσοστό των εργαζομένων προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η μεταξύ τους απόσταση. Την ίδια ώρα, η στοχοθεσία πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας σε καθημερινή βάση, ακόμα και τώρα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

Περισσότερα...
 
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2020 15:21

Οι νέες σαρωτικές ανατροπές στα Εργασιακά έχουν τη βούλα της Κυβέρνησης!

Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Με πρόσχημα την κρίση της πανδημίας, βρήκαν ευκαιρία οι εργοδότες και η Κυβέρνηση να σαρώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα! Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που φέρνει αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση δήθεν ως ¨δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις», δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, να βάλει στον πάγο εργαζόμενους και να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία τους, να αναστείλει συμβάσεις εργασίας, να επιβάλει μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου Ομίλου, να κάνει λάστιχο το χρόνο και το χώρο εργασίας!

Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 9 της ΠΝΠ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ορίζει μονομερώς «προσωπικό ασφαλείας», επιβάλλοντας έτσι εκ περιτροπής εργασία για 6 μήνες τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού. Η μείωση του χρόνου μηνιαίας απασχόλησης μπορεί να φτάσει και τις 2 βδομάδες και έτσι ο μισθός να μειωθεί κατά 50%. Κι αφού οι τράπεζες ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που εφάρμοσαν την «εφεδρεία», μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει με το μισθό μας αν οι τραπεζίτες κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματός τους...

Περισσότερα...
 
ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ… PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Δεκέμβριος 2020 11:54

Όλη την προηγούμενη βδομάδα ενημερωνόμασταν με απανωτές ανακοινώσεις (του ΤΥΠΕΤ, της ΔΗΣΥΕ, της ΔΑΚΕ κ.ο.κ.) για τη σωτήρια συμφωνία που πέτυχε η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ με τη Διοίκηση για τη στήριξη 11,5 εκ ευρώ του ταμείου σε βάθος τριετίας. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι ανταγωνισμοί για το ποιος συνέβαλε περισσότερο στην επιτυχία αυτή. Η ΔΗΣΥΕ κομπάζει για το «τιμόνι» που κρατά τόσα χρόνια στο Ταμείο, η ΔΑΚΕ αμέσως μετά υπενθυμίζει ότι κι αυτή βρίσκεται στην ίδια ρότα και συνδιαχειρίζεται καταβάλλοντας αμέτρητες εργατοώρες σε αυτή την υπερπροσπάθεια, ενώ η ΔΑΣ στην προσπάθειά της να επικεντρωθεί στα επικοινωνιακά τρικ της προέδρου του ΤΥΠΕΤ, ουσιαστικά κωφεύει μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις καθώς και στο πραγματικό πρόβλημα της υγείας και των ασφαλισμένων.

Κανείς τους όμως δε μας είπε ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Γιατί δηλαδή πείστηκε η Διοίκηση να δώσει τόσα χρήματα; Ήταν τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση ή κάτι δώσαμε και κάτι πήραμε; Κανείς τους δε μας ανέλυσε τι προβλέπει το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης με Ρεαλιστικά Δεδομένα» που εκπόνησε το ΤΥΠΕΤ με τους συμβουλάτορές του. Συμβουλάτορες που πληρώνει η ίδια η Τράπεζα και έχουν πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία, που επανειλημμένως μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν ζητήσει, αλλά ποτέ δεν λάβανε. Μας κρύβουν το λόγο που η Τράπεζα δίνει χρήματα για τη «χάραξη αυτής της νέας στρατηγικής»:

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜ. ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΕ MELLON & FIRST DATA PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 12:07

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στις εταιρείες του κλάδου,

Το ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού, οι σωματειακές μας επιτροπές, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις Τράπεζες, τα επιχειρησιακά σωματεία στη Μέλλον και στην First Data, είμαστε καθημερινά στο πλευρό όλων των εργαζομένων του κλάδου, με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας. Διατηρούμε την επικοινωνία με κάθε πρόσφορο μέσο ακόμα και με φυσική παρουσία όπου υπάρχει δυνατότητα, για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος μόνος του και απροστάτευτος σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η εξάπλωση του Κορωνοϊού και μπροστά στην κυβερνητική και εργοδοτική αυθαιρεσία που εξελίσσεται σε μια σειρά χώρους δουλειάς και στις ζωές μας συνολικά, αξιοποιώντας την πανδημία.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκή όσον αφορά τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά της στις κραυγές αγωνίας των υγειονομικών που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά κα.

Την ίδια στιγμή παίρνει μέτρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις με αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τους δίνει την δυνατότητα να συνεχίζουν τις απολύσεις (μόνο το πρώτο 15μερο του Μαρτίου έγιναν 115 χιλ απολύσεις),  να αναστείλουν συμβάσεις, να μην καταβάλλουν το δώρο Πάσχα, να «ξεχαρβαλώνουν» τα ωράρια είτε μέσω της ανεξέλεγκτης τηλεργασίας, είτε με τις ατέλειωτες υπερωρίες, είτε με την δουλειά την Κυριακή όπως γίνεται στα σούπερ μάρκετ και χωρίς να δηλώνουν βάρδιες και ωράρια στο σύστημα Εργάνη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 12:12
Περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 2 από 24