Ενιαία ΕΤΕ
751;;; PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2015 10:31

Ο,τι είπε ο νέος υπουργός Εργασίας σε πρωινή εκμπομπή στο ΣΚΑΙ στις 1 Φλεβάρη. Καλό θα είναι ο καθένας μας να πει τι καταλαβαίνει από αυτά που είπε. Είναι απομαγνητοφώνηση λέξη προς λέξη.

- Θα το κάνετε άμεσα ή σταδιακά την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ;

Αυτό είναι το ερώτημα.

Είχαμε πει ότι καταρχήν το να επανέλθει μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό αναπτυξιακό σοκ για την αγορά. Διότι η ροπή προς κατανάλωση σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα είναι άμεση. Οταν δηλαδή του αλλουνού του δίνεις κάποια χρήματα και έχει τόσο χαμηλά εισοδήματα αυτά θα πάνε για καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες άρα θα πάρει ψωμί, γάλα, ένα ζευγάρι παπούτσια θα δώσει κάτι κλπ. Αρα θα έχουμε αυτομάτως μια άμεση επίπτωση συν βέβαια το γεγονός ότι πάνω εκεί υπολογίζονται μια σειρά άλλα πράγματα και άρα αρχίζει και κινείται η αγορά.

Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι με τις δεδομένες συνθήκες το να πεις αύριο ότι -και ιδίως για τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- πάμε κι εφαρμόζουμε από τον επόμενο μήνα το 751 είναι ένα άλλο είδους σοκ που ίσως να μην μπορούν να το αντέξουν.

Λέμε λοιπόν ότι αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί αφού προηγουμένως έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, που να τους δώσουν ανάσες.

Δηλαδή, εάν σε κάποιος μπορέσεις τις οφειλές του στα ταμεία, στις τράπεζες και του κάνεις τέτοιου είδους ρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θυμάσται ότι το έχουμε συζητήσει.

-Αμα δε χρωστάει τι θα κάνετε;

-Δεν υπάρχει κανείς, είναι ελάχιστοι

-Αμα δε χρωστάει...

-Αμα δε χρωστάει αυτός λοιπόν τότε νομίζω ότι μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα. Το θέμα όμως είναι με αυτούς που χρωστάνε. Προηγουμένως όμως εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια σειρά θεσμικών μέτρων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή, θεσμός Συλλογικών Συμβάσεων να επανέλθει. Να καθίσουν κάτω οι κοινωνικοί εταίροι και να πούνε πως μπορούμε να κάνουμε το 751 πράξη.

Στις προτεραιότητές μας είναι η επαναφορά του θεσμού των ΣΣ, της μετενέργειας, των δικαιωμάτων και του ρόλου του ΟΜΕΔ, η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης.

Θα πάμε λοιπόν στην υλοποίηση αυτού του θεσμικού χαρακτήρα των μέτρων και θα καλέσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε για να δουμε τον τρόπο έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος.

-Αρα πάει σταδιακά

-Ακριβώς

-Αρα ο τίτλος είναι προηγούνται οι ρυθμίσεις και μετά ο μισθός στα 751

-Αυτό είναι σαφές

-Αυτό δεν ήταν σαφές και είναι είδηση κατά τη γνώμη μου (Δελατόλας - ΠΟΝΤΙΚΙ)

 
Ανακοίνωση για τις άμεσες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2015 11:22

Αποσπάσματα από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, βρέθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και σε αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε, διότι τα προβλήματα και οι παράγοντες, που οδήγησαν τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων, βρίσκονται εδώ.

(...)

Καμιά κυβέρνηση, ό,τι πρόσημο και αν έχει, δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν διεκδικεί το δίκιο της. Να μην περάσουν λογικές αναμονής ή αυταπάτης πως το κεφάλαιο, που σε όλες τις φάσεις, είτε σε περιόδους ανάκαμψης είτε σε περιόδους κρίσης της οικονομίας, άρπαζε τον πλούτο που με ιδρώτα έβγαζαν οι εργαζόμενοι, θα σταυρώσει τα χέρια και θα παραχωρήσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Η αδράνεια και η καθυστέρηση δημιουργούν νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, παγιώνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση.

(...)

Η ταξική συσπείρωση και η αποφασιστική πάλη κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν είναι ο σημερινός μονόδρομος για τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, για να αποσπάσουν αυτά που έχασαν, για να βάλουν μπρος για τις διεκδικήσεις τους που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση στις "Ανακοινώσεις ΠΑΜΕ"

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2015 11:09
 
Το αίτημα για Δημόσια Κοινωνική Υποχρεωτική Ασφάλιση για όλους η μόνη απάντηση! PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2017 07:33

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και τα όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν στο ΤΥΠΕΤ τους τελευταίους μήνες γεννούν έντονη ανησυχία για το μέλλον των ταμείων μας, κάτι που ως συνδυασμός το είχαμε προβλέψει ακριβώς επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες με αντίστοιχες συνέπειες. Οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ που υλοποιούνται από τις Κυβερνήσεις και τα κόμματα που υποκλίνονται σε αυτή, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι δηλαδή που ψηφίστηκαν, οι ενέργειες της Τράπεζας που επιδιώκει την αύξηση των κερδών της σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά και η στάση της πλειοψηφίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Εργαζομένων αλλά και των Ταμείων ήταν αναμενόμενο ότι θα έφερναν τα ταμεία στο σημείο κατάρρευσης. Τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, PSI, εθελούσιες έξοδοι, bonus, και την ίδια στιγμή εργαζόμενοι με λιγότερα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, νέες εργασιακές σχέσεις. Κάτι που σημαίνει λιγότερες εισφορές, λιγότερα έσοδα για τα ταμεία. Και τώρα ο... πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του..

Σαν «πιάσιμο από τα μαλλιά» αντιμετωπίζουμε ως ENIAIA ορισμένες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ (14/9 και 26/9). Όπως για παράδειγμα η απόφαση για συνεργασία του ΤΥΠΕΤ με συμβουλευτική εταιρεία για την πολιτική στον τομέα της υγείας, αλλά και η ανάθεση σε εταιρεία της αξιολόγησης των στελεχών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΤΥΠΕΤ. Μόνο η ΕΝΙΑΙΑ καταψήφισε την αναζήτηση των «κακώς κειμένων» και των «σωτήρων» σε ιδιωτικές εταιρείες της αγοράς. Τέτοιες εταιρείες καλούνται να γνωμοδοτήσουν πως ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, μια ιδιωτική κλινική θα γίνει πιο κερδοφόρα και πιο ανταγωνιστική και όχι πώς θα εξασφαλίσει καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους της, αλλά και καλύτερες εργασιακές σχέσεις για το προσωπικό της. Τα «κακώς κείμενα» και οι δυσλειτουργίες μπορούν να αναζητηθούν από το υπάρχον προσωπικό με την εμπειρία που διαθέτει. Εξάλλου θα ήταν λογικότερο πρώτα να δημιουργηθεί κανονισμός, στη συνέχεια οργανόγραμμα (αιτήματα της ΕΝΙΑΙΑΣ εδώ και χρόνια) και στο τέλος να γίνονται οι τοποθετήσεις του προσωπικού.

Σαν πιάσιμο από τα μαλλιά αντιλαμβανόμαστε την πρόταση των πλειοψηφουσών παρατάξεων να «μετακυλίσουμε στον κύριο φορέα ασφάλισης το κόστος από την φαρμακευτική περίθαλψη μελών με συμπληρωματική ασφάλιση στο ΤΥΠΕΤ», η οποία επίσης καταψηφίστηκε μόνο από την ΕΝΙΑΙΑ. Καταρχήν ο κανονισμός ασφάλισης προβλέπει για τα μέλη με συμπληρωματική ασφάλιση στο ΤΥΠΕΤ την φαρμακευτική τους κάλυψη. Το σημαντικότερο όμως για εμάς είναι ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όχι με γνώμονα τη μείωση του κόστους αλλά με γνώμονα το συμφέρον του ασφαλισμένου και σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε οι ασφαλισμένοι με συμπληρωματική ασφάλιση θα αποζημιώνονται με λιγότερα χρήματα.

Σε αντίστοιχη λογική κινείται και η απόφαση για καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού και είδους μικροβιολογικών εξετάσεων για τις οποίες μπορεί να αποζημιωθεί ένας ασφαλισμένος εφόσον δεν νοσηλεύεται. Οι εξετάσεις πράγματι είναι περισσότερες από αυτές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Φυσικά, λόγω και του αυτοδιοικούμενου χαρακτήρα του ΤΥΠΕΤ, οι όποιες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ δεν δεσμεύουν το Ταμείο. Επίσης με αυτήν την απόφαση μπορεί να αποκλείονται εξειδικευμένες και σπάνιες μικροβιολογικές εξετάσεις. Ωστόσο είναι και αυτή μια απόφαση που δείχνει τις προθέσεις της νέας Διοίκησης αλλά και παλιότερων για το ΤΥΠΕΤ, δηλαδή το ότι θέλουν ένα ΤΥΠΕΤ να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας μάλιστα δεν δίστασαν να απολύσουν στέλεχος της κλινικής Υγείας Μέλαθρον επιδιώκοντας να τοποθετηθούν τα μέλη του ΔΣ υπέρ ή κατά της απόλυσης και ενώ τους τελευταίους δύο μήνες περίπου οι φήμες, οι πληροφορίες και τα εξώδικα «πήγαιναν και έρχονταν» χωρίς καμία ενημέρωση του ΔΣ για τις προθέσεις τους. Το σκηνικό του «παραλόγου» διανθίστηκε με συζητήσεις για το αν θεμελιώνει ή όχι η εργαζόμενη δικαίωμα συνταξιοδότησης, για το αν η μείωση μισθού και όχι η απόλυσή της είναι πιο ενδεδειγμένη (αναφορές στις τοποθετήσεις συμβούλων της Ανοιχτής Γραμμής (ΔΑΚΕ) και της Συνεργασίας (ΔΑΣ)) και άλλα τέτοια. Η ΕΝΙΑΙΑ δεν δέχτηκε να μπει σε μια τέτοια συζήτηση, αναδείξαμε το προβληματικό της ενημέρωσης αλλά και την θέση μας ότι η εθελούσια έξοδος είναι στην πραγματικότητα απόλυση. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνοδεύεται από πιέσεις, εκβιασμούς κλπ, κάτι που αρκετοί συνάδελφοί μας βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια στην τράπεζα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2017 08:30
Περισσότερα...
 
Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΛΑΓΟΥ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ... PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 15:10

Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (18/7/17) με θέμα τα «μέτρα για την προστασία της απασχόλησης». Αφού μας ανέλυσαν τους λόγους που πιθανά οι εργοδότες εξαναγκαστούν σε απολύσεις, αφού παρουσίασαν τις δυσοίωνες «προβλέψεις» τους για το εργασιακό μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων, μας κάλεσαν καταρχάς να «προβληματιστούμε» και ουσιαστικά να πάρουμε μέτρα για να διευκολύνουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την έκβαση της εξέλιξης. Όπως έβαλαν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, σήμερα στηρίζουν το νέο σχέδιο των τραπεζιτών για απολύσεις με σκοπό το κέρδος τους.

Μίλησαν οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ για τη δυσκολία που θα έχει από εδώ και στο εξής η επιτυχία των εθελούσιων, γιατί «το ασφαλιστικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτρεπτικό για τους τραπεζοϋπαλλήλους...». Είπαν ότι οι θέσεις εργασίας στις συστημικές τράπεζες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο γιατί αυτό επιβάλει το ΤΧΣ και οι δεσμεύσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσαν ότι η ηλεκτρονική τραπεζική θα συμβάλει σε αυτή την αρνητική πορεία και έριξαν το ανάθεμα στην κυβέρνηση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο των μαζικών απολύσεων..

Αν λοιπόν η ΟΤΟΕ είχε την πρόθεση να προετοιμάσει το κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων για να αποτρέψει τις απολύσεις, θα περιμέναμε να μας παρουσιάσει χτες ένα σχέδιο προετοιμασίας των αγώνων, Γενικές συνελεύσεις των σωματείων, απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τραπεζών, συγκεντρώσεις ή άλλες μορφές αγώνα. Αυτή φυσικά ήταν και η πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Προετοιμασία των δυνάμεων ενάντια στα νέα μέτρα των εργοδοτών.

Αντί αυτού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ μας πρότειναν να σκεφτούμε τη δυνατότητα:

α) διενέργειας σεμιναρίων που θα εκπαιδεύει και θα καταρτίζει επιστημονικοτεχνικά τους τραπεζοϋπάλληλους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας και να καταστούν απασχολήσιμοι... (Θα φταίμε δηλαδή εμείς για την απόλυσή μας επειδή είμαστε ανεκπαίδευτοι...) και

β) δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγχρηματοδοτεί ο εργοδότης ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, έτσι ώστε σε περίπτωση απολύσεων, οι απολυμένοι να έχουν κάποιο εισόδημα για όσο καιρό τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση!! ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, το οποίο έχουν το θράσος να ζητούν να το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τις εισφορές μας! ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 15:13
Περισσότερα...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τον ΛΕΠΕΤΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 15:24

Αθήνα 1 Νοέμβρη 2017

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα (σημ. Τρίτη 1.11.17) τα Σωματεία μας στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, καταγγέλλοντας την αυθαίρετη και εκβιαστική απόφασή της να σταματήσει την χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ, καταργώντας στην πράξη τις επικουρικές συντάξεις 16.000 συνταξιούχων της Τράπεζας.

Με μια δυναμική συγκέντρωση των μελών μας, διαδηλώσαμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, βάναυσης πολιτικής. Καταγγείλαμε ακόμη την κυβέρνηση, που με την πολιτική των μνημονιακών μέτρων αφήνει όλα τα περιθώρια στην εργοδοσία να επιβάλλει τέτοιες επιλογές.

Αντιπροσωπεία των δύο σωματείων είχε συνάντηση με τον διευθυντή προσωπικού της ΕΤΕ  κ. Αρμελινιό και έθεσε τα αιτήματα για την άμεση καταβολή των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της Τράπεζας προς τον ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να συνεχιστεί η παροχή των επικουρικών συντάξεων στους δικαιούχους. Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας ξεκαθάρισε πως δεν θα αλλάξει η στάση της ΕΤΕ, δεν πρόκειται να συνεχίσει την χρηματοδότηση και επανέλαβε τη θέση της ΕΤΕ για ένταξη των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ και στη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Στο θέμα του κουρέματος των δανείων συνταξιούχων και εν ενεργεία δανειοληπτών της ΕΤΕ, που πλέον θα αδυνατούν να τα πληρώσουν, ή του μηδενισμού των τόκων και πάλι δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση ή πρόθεση της ΕΤΕ για ουσιαστική ανακούφιση από τα χρέη μας.

Δηλώσαμε την δική μας απόφαση να μην υποχωρήσουμε από τις διεκδικήσεις, να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα ούτε εκβιαστικές μεθοδεύσεις, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την δράση μας ενάντια στην πολιτική αυτή.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ Κ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 1 από 22