"...Και επιτέλους ΣΚΑΣΜΟΣ ΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ, πολύ μιλήσανε...» PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2014 08:40

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ

Παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, γιατί όλοι όσοι κοκορομαχούν σήμερα για ''κάθαρση'' του συνδικαλιστικού οργάνου, νοιάζονται μόνο για το ποιος θα ελέγχει τους μηχανισμούς. Θέλουν να κρατούν τους εργαζόμενους υποταγμένους και άβουλους.

Η ανοχή και η αντοχή μας εξαντλήθηκαν! Εδώ ο κόσμος χάνεται... και αυτοί συνεχίζουν 2 (και πλέον) μήνες να ασχολούνται με τις παραταξούλες τους, τους επικεφαλής τους, τις διαγραφές των μελών τους, τις αποσπάσεις και τις καρέκλες τους. Η τακτική τους το επιβεβαιώνει: Το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ έχει να συνεδριάσει από τις 6/8/14 και τη θέση του πήραν οι δικαστές και τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και οι ατελείωτες ανακοινώσεις όλων των αποχρώσεων της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ που μας καλούν σε συστράτευση μαζί τους...αναζητώντας την κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Οι εμπλεκόμενοι με το σκάνδαλο συνδικαλιστές (των ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και «ανεξάρτητος»-πρώην ΔΑΣ) θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Όμως αυτοί παραμένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους, αποδεικνύοντας ότι όσοι και όποιοι υπηρέτησαν τον συνδικαλισμό της εξάρτησης και της συνδιαλλαγής είναι επικίνδυνοι. Η εμμονή επίσης των δυνάμεων της άλλης ΔΗΣΥΕ (του Κούκου), της ΔΑΣ και της Διαφάνειας μόνο για ανασύνθεση προεδρείου και όχι για εκλογές και Γενική Συνέλευση, όπως προτείναμε εμείς, αποδεικνύει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να πάρουν στα χέρια τους τα εργαλεία για να ελέγξουν τις επόμενες εκλογές. Από τη μια τάχα σέβονται τους εργαζόμενους κι από την άλλη τους κρατάνε στη γωνία...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, στην πραγματική ζωή, στα καταστήματα οι συνάδελφοι καταπίνουν στοίβες ηρεμιστικών χαπιών για να αντέξουν στην πίεση. Το ωράριό μας έγινε πλέον και με τη «βούλα» λάστιχο (για παράδειγμα, λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη κατάστημα με διευρυμένο ωράριο). Δεν υπάρχει κατάστημα που να κλείνει βάσει των συμφωνηθέντων από την κλαδική σύμβαση. Δεν υπάρχει κάπου να απευθυνθείς όταν τσαλαπατιούνται τα βασικά δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό μας, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας, είτε με την υπηρεσιακή μας εξέλιξη, είτε οτιδήποτε άλλο. Οι ειδικοί συνεργάτες αυξάνουν και πληθαίνουν. Οι συνάδελφοί μας –πλέον συνταξιούχοι- από την εθελούσια έξοδο ακόμη να δουν έστω κι ένα ευρώ από τη σύνταξή τους. Όσοι έφυγαν χωρίς να έχουν κατοχυρώσει σύνταξη έχουν μείνει χωρίς εισόδημα αφού η αποζημίωση που πήραν συμψηφίστηκε με τα δάνεια που είχαν. Και όσο για τα ασφαλιστικά ταμεία μας βρίσκονται υπό διάλυση...

Η εργοδοσία από την πλευρά της περνά μέρες «απόλυτης ελευθερίας και ασυδοσίας». Νιώθει πιο ισχυρή πλέον. Παίρνει όσες και όποιες αποφάσεις θέλει, γνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο η ηγεσία του «ιστορικού ΣΥΕΤΕ» έχει σπείρει την απογοήτευση και ασχολείται μόνο με την ΠΑΣΚΕ και τις καρέκλες της. Είναι λοιπόν ή όχι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας η εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί στο ΣΥΕΤΕ; Ο «τραυματισμένος» πλέον ΣΥΕΤΕ δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον, παρά μόνο την εργοδοσία και την Κυβέρνηση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επειδή όλοι βαρεθήκαμε τα εσωπαραταξιακά «συντροφικά» μαχαιρώματα των διαφόρων ΔΗΣΥΕ, που κατά τ' άλλα κόπτονται για τη λειτουργία του ιστορικού ΣΥΕΤΕ... Επειδή κουραστήκαμε να διαβάζουμε καθημερινά ανακοινώσεις που δεν αφορούν στα πραγματικά προβλήματά μας. Επειδή η στάση και άλλων παρατάξεων δεν βοήθησε επί της ουσίας στο ξεμπλοκάρισμα των νοσηρών καταστάσεων (αδιάφορα σφυρίζει η ΔΑΚΕ σαν να μη συμβαίνει τίποτα... Η ΔΑΣ, αφού έβαλε το δάχτυλο στο μέλι τώρα ζητά κάθαρση... και η Πρόταση Προοπτικής βλέπει τον εχθρό στο Π.Α.ΜΕ. που συμμετέχει σε μη προγραμματικά προεδρεία, αλλά κατά τ' άλλα δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία).

Καμία εμπιστοσύνη. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση των σωματείων αλλά και για τα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν ξεπλένονται όσα ονόματα και αν αλλάξουν. Δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από ηθικοαγωνιστικές κορώνες. Οι επιλογές τους είναι αποτέλεσμα της αντίληψής τους για ένα κίνημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εργοδοσίας άρα και των κάθε φορά πολιτικών της εκφραστών.

Και τέλος, επειδή εμείς θέλουμε όντως να λειτουργήσει ο ΣΥΕΤΕ, προς όφελος όμως μόνο των δικών μας συμφερόντων, οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουμε:

Ξεπερνάμε τον σκόπελο του υποτιθέμενου ΔΣ του ΣΥΕΤΕ. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και κινούμε διαδικασίες, οι ίδιοι από τα κάτω, με Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα, μάζεμα υπογραφών για σύγκλιση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Ζητήματα εμπιστοσύνης για μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ.

2. Οικονομικός Απολογισμός έτους 2014 και προϋπολογισμός έτους 2015.

3. Έκθεση ελεγκτών επί της οικονομικής διαχείρισης του Δ.Σ. για το διάστημα αυτό. Απαλλαγή Δ.Σ. και ελεγκτών.

4. Πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για διενέργεια αρχαιρεσιών για το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ, αντιπροσώπους στην ΟΤΟΕ, στο ΕΚΑ, τους αντιπροσώπους στο ΔΣ της τράπεζας και στο ΔΣ του Ταμείου Αυτασφάλειας, καθώς και για τα Νομαρχιακά Παραρτήματα και τους αντιπροσώπους στα Τοπικά Εργατικά Κέντρα.

6. Εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση και κατάρτιση Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για Οικονομικά και Θεσμικά θέματα του προσωπικού.

7. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για κήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιακών κινητοποιήσεων.

8. Ανανέωση της απόφασης για εκπροσώπηση του ΣΥΕΤΕ στη ΓΣΕΕ μέσω της ΟΤΟΕ.

Υ.Γ. 1: Κι επειδή το έργο έχει ξαναπαιχτεί και το πάθημα πλέον μας έγινε μάθημα από την τελευταία φορά που με συλλογή 700 και πλέον υπογραφών για την επιχειρησιακή σύμβαση τελικά δεν έκαναν συνέλευση, επικαλούμενοι τα διαφορετικά αιτήματα που έγραφαν οι επιστολές των υπογραφών, αυτή τη φορά η συλλογή των υπογραφών θα γίνει με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παραπάνω.

Υ.Γ. 2: Ας κριθούν όλες οι παρατάξεις τώρα για τη συμβολή τους στη δημιουργία ισχυρού κινήματος. Αν πραγματικά θέλουμε να ορθοποδήσει με άλλους πλέον όρους το συνδικαλιστικό μας όργανο, τη μόνη λύση θα τη δώσουν οι εργαζόμενοι. Εκλογές τώρα για να μπορέσουμε με καλύτερους όρους να αντικρούσουμε τα νέα μέτρα που έρχονται. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς. Η πρωτοβουλία που παίρνει η ΕΝΙΑΙΑ, όπως είχε διαμηνύσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, να γίνει υπόθεση όλων μας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2014 08:43