Οι θέσεις της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ για το ΤΥΠΕΤ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Σεπτέμβριος 2011 11:05

Η κυβέρνηση με την στήριξη της ΕΕ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχει κηρύξει διωγμό σε ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και τις παροχές για τα λαϊκά στρώματα.

        Λέει ψέματα ότι με τα μέτρα που προωθεί θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις παροχές σε υπηρεσίες πρόνοιας με το νοικοκύρεμα και τον περιορισμό της σπατάλης.

        Μείωσαν φέτος την κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 600 εκ. ευρώ και στην πρόνοια κατά 168 εκ. ευρώ. Τα 406 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2010 του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αποτελούν το 53% της μείωσης δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία και πρόνοια.

        Το κόστος στην υγεία το δημιουργούν τα κέρδη των βιομηχανιών του φαρμάκου, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, του υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού. Ας θυμηθούμε την υπόθεση των αντιδραστηρίων από την οποία το ΤΥΠΕΤ έχανε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, μια υπόθεση για την οποία το Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ έχει πάρει απόφαση στην ολομέλεια του Ιουνίου του 2009 να πάει στον εισαγγελέα. Μετά από έντονες πιέσεις της παράταξής μας, ο πρόεδρος του ΤΥΠΕΤ μας είπε, εμμέσως πλην σαφώς και οπωσδήποτε ενοχλημένος, ότι η διοίκηση του ταμείου δεν έχει κάνει καμία ενέργεια…

        Η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει το κράτος από το κόστος της υγείας, χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γι’ αυτό το μεταφέρει στους εργαζόμενους με τη φορολογία, τις εισφορές, μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πληρωμές για φάρμακα και εξετάσεις.

        Με το νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προωθούν τη μετατροπή των πολυιατρείων του ΙΚΑ σε ένα είδος ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων συμβεβλημένων με γιατρούς του ΙΚΑ και με ιδιώτες γιατρούς που θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς. Κάποια από τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ θα προέρχονται από την «παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών εταιρειών». Δηλαδή εκχωρούνται στις ασφαλιστικές εταιρείες οι δυνατότητες να έχουν σοβαρό λόγο στις παροχές υπηρεσιών απ’ τις δημόσιες μονάδες υγείας.

 

 

Για το ΤΥΠΕΤ

Και στο χώρο του ΤΥΠΕΤ τα δείγματα γραφής είναι ανάλογα:

Η λειτουργία του ταμείου ως επιχείρηση είναι μια πολιτική κατεύθυνση στα πλαίσια της γενικότερης εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι παρατάξεις του προεδρείου (ΔΗΣΥΕ- ΔΑΚΕ). Στην ίδια κατεύθυνση και η ΔΑΣ που συμφώνησε με την παροχή σε τρίτους των υπηρεσιών που παράγονται από το ΤΥΠΕΤ, με την προϋπόθεση «ότι θα έχουν την απόλυτη προτεραιότητα οι ασφαλισμένοι του ταμείου μας». Το αποτέλεσμα; Οι ασφαλισμένοι του ταμείου μας περιμένουν βδομάδες έως και μήνες για ένα ραντεβού στην κλινική, ενώ οι τρίτοι (ιδιώτες «πελάτες του ταμείου») πληρώνουν στο λογιστήριο εξωτερικών ασθενών και εξετάζονται αμέσως!

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί πολιτική κατεύθυνση και προοπτική:

ü      Που σπέρνει αυταπάτες στους ασφαλισμένους ότι αν λειτουργήσουν σαν ένα μικρό «Υγεία», σε αυτό το άγριο περιβάλλον εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας, το ΤΥΠΕΤ θα αποτελέσει μια νησίδα σωτηρίας στον κλάδο της Υγείας. Αναπαράγεται έτσι ο συντεχνιασμός. Διασπάται η ανάγκη της ενιαίας πάλης των εργαζομένων για δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Στην λογική αυτή κινείται και η θέση της ΟΤΟΕ περί ενοποίησης των ταμείων Υγείας σήμερα. Αποτελεί εμπαιγμό για τους εργαζόμενους, αφού και αυτό το σχήμα θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με βάση την κυβερνητική πολιτική.

ü      Που ευνοεί τα σχέδια της Διοίκησης της ΕΤΕ για απεμπλοκή από την υποχρέωσή της για αξιοπρεπές επίπεδο κοινωνικών παροχών στους εργαζόμενους.

ü      Που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο που βλέπουμε γύρω μας και μέρος αυτού πρέπει να γυρνά πίσω και σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

ü      Που ανατρέπει καταστατικές αρχές, μετατρέποντας ουσιαστικά το ταμείο σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας σε τρίτους, με αποτέλεσμα την πρόσφατη εισβολή του ΣΔΟΕ στο ΤΥΠΕΤ.

ü      Που αγνοεί προκλητικά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του 2007 για ανακαίνιση της Ραψάνης προκειμένου να προσελκύσει πάλι τους εργαζόμενους.

ü      Που οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος με σοβαρές συνέπειες στην παρούσα αλλά και στη μελλοντική λειτουργία του ταμείου. Το συνολικό έλλειμμα ανέρχεται σε 35 εκ. ευρώ. Η κατάσταση στο ταμείο μας σηματοδοτεί φθίνουσα πορεία και ως προς το επίπεδο των παροχών προς τους ασφαλισμένους και ως προς τον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας.

ü      Κυριαρχία της λογικής του τζόγου, παίζοντας τα αποθεματικά του ταμείου στο χρηματιστήριο, παραβιάζοντας ακόμη και το καταστατικό, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή τους. Μια λογική που έχει κυριαρχήσει στις παρατάξεις του προεδρείου (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) αλλά και στη ΔΑΣ.

ü      Τιμολογιακή πολιτική που αναγκάζει τους ασφαλισμένους να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη. Η αποζημίωση για επίσκεψη σε γιατρό είναι παγωμένη στα 15 ευρώ από το 1996 και επειδή το ΤΥΠΕΤ έχει δομές μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, το κόστος για τις υπηρεσίες υγείας των συναδέλφων στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο.

ü      Συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

ü      Κλινική που δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, κύρια στο ζήτημα της άμεσης κάλυψης αναγκών (ραντεβού μετά από 2 και 3 μήνες κ.α.). Υπάρχουν αποδείξεις για άνιση μεταχείριση και όχι αξιοκρατική ανάδειξη στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αφού κληθήκαμε να ψηφίσουμε ένα οργανόγραμμα την ημέρα που το βλέπαμε για πρώτη φορά. Στην επόμενη ολομέλεια είχαν έτοιμα και τα πρόσωπα που θα στελέχωναν τις θέσεις ευθύνης.

ü      Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι (εταιρείες, ενοικιαζόμενοι) δίνοντας έτσι, οι παρατάξεις που συγκροτούν το προεδρείο, άλλοθι στη Διοίκηση της ΕΤΕ να κάνει χρήση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με ολέθριες επιπτώσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΤΥΠΕΤ.

 

 

Όλοι οι κίνδυνοι για το ΤΥΠΕΤ και για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους θα μεγαλώσουν, όσο δεν μπαίνει στο επίκεντρο των προσπαθειών τους η δημιουργία συνθηκών για:

  1. 1.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ και ΠΡΟΝΟΙΑ χωρίς καμία επιχειρηματική δράση που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Θα δίνει βαρύτητα στην πρόληψη και θα λειτουργεί με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, πρακτικές και τεχνολογία.
  2. 2.Αναβάθμιση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων κέντρων υγείας με δημιουργία τμημάτων επείγουσας περίθαλψης και μονάδων εντατικής θεραπείας.
  3. 3.Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και δωρεάν παροχή τους.
  4. 4.Δωρεάν φάρμακο για όλους που να παράγεται και να ελέγχεται από κρατικό φορέα φαρμάκου.
  5. 5.Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και αυτών που ιδιωτικοποιούν- εμπορευματοποιούν την υγεία.
  6. 6.Κατάργηση όλων των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για την υγεία με ταυτόχρονη αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΕΤ:

ü      Διατήρηση και επέκταση των κοινωνικών παροχών του ταμείου.

ü      Κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου και πλήρης χρηματοδότηση από τη Διοίκηση και το κράτος.

ü      Αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς και κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων.

ü      Επένδυση των αποθεματικών του ταμείου σε τίτλους δημοσίου σταθερού εισοδήματος και όχι σε μετοχές.

ü      Να διατηρηθούν και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας (κατασκηνώσεις, θέρετρα κ.α.)

ü      Δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων.

ü      Συγκέντρωση και μελέτη επιδημιολογικών και ιατρικών δεδομένων, επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων από γιατρό εργασίας, τεχνικό ασφαλείας που θα βοηθήσουν στον τομέα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

ü      Αλλαγή του εκλογικού συστήματος και καθιέρωση της απλής αναλογικής πανελλαδικά.

ü      Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους συναδέλφους συνταξιούχους.

ü      Προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων και όχι με παραταξιακές και πολιτικές σκοπιμότητες.

ü      Να σταματήσουν οι εθελούσιες έξοδοι των εργαζομένων στο ΤΥΠΕΤ.

ü      Να σταματήσουν οι προσλήψεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (εταιρείες, ενοικιαζόμενοι).

ü      Παραμονή του προσωπικού καθαριότητας στο ΤΥΠΕΤ, με πλήρη δικαιώματα και μετά τη συνταξιοδότησή του.

 

 

Το ΤΥΠΕΤ ήταν κατάκτηση των εργαζομένων σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός ήταν υποχρεωμένος να κάνει παραχωρήσεις κάτω από την πίεση ενός ισχυρού κινήματος, κάτω από την επίδραση της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών.

Σήμερα, όσο δε συγκρουόμαστε με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, όσο δε διεκδικούμε με κριτήριο τις ανάγκες μας, ούτε άμυνα δε θα μπορούμε να κάνουμε και σε αυτά που μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει.

Απαιτείται γι’ αυτό οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα που θα διεκδικεί το αυτονόητο: την ικανοποίηση της πρωταρχικής ανθρώπινης ανάγκης ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Το σκοπό αυτό υπηρετεί η παράταξή μας Πρωτοβουλία Ενιαίας για το ΤΥΠΕΤ, καθώς και τα κλαδικά σωματεία στους νομούς Αττική, Λάρισα και Ζάκυνθο που ανήκουν στο ΠΑΜΕ.