Και νέα χαράτσια στην Υγεία PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2012 12:36

Με νέο νομοσχέδιο, τα νοσοκομεία εντάσσονται σε ενιαία νομικά πρόσωπα. Λειτουργούν με ενιαίους προϋπολογισμούς και οι άρρωστοι ωθούνται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα φάρμακά τους, όταν ήδη χιλιάδες σκευάσματα έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα συνταγογράφησης.

Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση προωθείται η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που σημαίνει επισφαλής θεραπευτική κάλυψη των ασθενών.

Τι σημαίνει αυτό;

Τα ράφια των φαρμακείων έχουν γεμίσει από γεννόσημα φάρμακα (αντίγραφα των αυθεντικών). Τα αντίγραφα έχουν την ίδια δραστική ουσία με τα αυθεντικά, αλλά διαφέρουν στα έκδοχα. Τα έκδοχα είναι τα στοιχεία που περιβάλλουν τη δραστική ουσία και έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο φάρμακο με ολέθριες συνέπειες για τους ασθενείς. Πολλά από τα αντίγραφα δεν έχουν περάσει καν από βιοϊσοδυναμικό έλεγχο (έλεγχο ποιότητας) και βέβαια όλα αυτά πωλούνται πιο φθηνά από τα αυθεντικά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας έχει δώσει εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων που χορηγούνται εκεί να είναι αντίγραφα, ενώ στους άνεργους να χορηγούνται μόνο αντίγραφα.

Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. αν κάποιος ασθενής είναι διαπιστωμένα αλλεργικός σε κάποιο αντίγραφο, του χορηγούν το γνήσιο πληρώνοντας όμως από την τσέπη του τη διαφορά της τιμής... και φυσικά την ισχύουσα συμμετοχή.

Για να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν απορρίπτουμε κανένα από αυτά τα φάρμακα, χωρίς να έχουμε πλήρη επιστημονικά δεδομένα. Απορρίπτουμε όμως τα κριτήρια με τα οποία χορηγούνται, τα οποία είναι αυστηρά οικονομικά και θέτουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των ανθρώπων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φαρμακείου του Υγείας Μέλαθρον, που είναι γεμάτο από αντίγραφα, ενώ στην ολομέλεια του ΤΥΠΕΤ τον Ιανουάριο του 2012 πάρθηκε απόφαση (την οποία φυσικά καταψήφισε η παράταξή μας) να κοπεί το 15ευρω κάθε μήνα για αγορά φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού.

Να γιατί οι θέσεις μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και για δημιουργία κρατικού φορέα φαρμάκου, που θα παράγει και θα ελέγχει το φάρμακο που θα λαμβάνουν εντελώς δωρεάν οι ασθενείς, με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας τους, είναι επίκαιρες και αναγκαίες και πρέπει να αποτελέσουν μέτωπο πάλης για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.