Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για την υγεία μας... PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2012 09:09

Μετά από μετρήσεις της εταιρίας «Plinios» που διενεργούνται για λογαριασμό του Δημόκριτου σε εργασιακούς χώρους της ΕΤΕ σε όλη την Ελλάδα, εντοπίστηκαν ποσότητες αμιάντου σε χρηματοκιβώτια παλαιού τύπου, πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόσφατα 150 διεθνείς οργανισμοί υγείας και επιστήμονες από 20 χώρες έχουν απευθύνει έκκληση για την απαγόρευση εξόρυξης, χρήσης και εξαγωγής όλων των μορφών του αμιάντου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έκκλησή τους ισχυρίζονται ότι η συνέχιση της χρήσης αμιάντου θα είναι καταστροφική για την δημόσια υγεία, με ασθένειες και πρώιμους θανάτους τις επόμενες δεκαετίες.

Προφανώς συνάδελφοι, η υπόθεση με τα επικίνδυνα για την υγεία μας χρηματοκιβώτια δεν έχει μόνο παρόν, αλλά και παρελθόν. Παρελθόν γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας, αλλά και στα μέλη της Διοίκησης του ΣΥΕΤΕ, που κατά καιρούς έχουν θητεύσει στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας.

Είναι απαράδεκτη λοιπόν η στάση της εργοδοσίας, να περιμένει τις μετρήσεις της «Plinios», προκειμένου να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα γνωστό εκ των προτέρων, αλλά και του ΣΥΕΤΕ να μην έχει πιέσει για οριστική λύση, δηλαδή την αντικατάστασή τους με νέα χρηματοκιβώτια που πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας.

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν με την υγεία μας. Με βάση τα παραπάνω, απαιτείται οργάνωση και κινητοποίηση σε κάθε χώρο εργασίας για να στείλουμε ένα μήνυμα απειθαρχίας και αντίστασης σε όλους αυτούς που, στο βωμό της κερδοφορίας τους, θυσιάζουν τα πάντα, ακόμη και ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια, ή ακόμη χειρότερα τους κλείνουν το μάτι.

Η παράταξή μας, η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη, θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια, ενώ έχει ήδη ζητήσει προφορικώς την άμεση σύγκληση της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας του ΣΥΕΤΕ, και θα το κάνει και γραπτώς.