ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Ιούνιος 2014 12:48

Στη δεύτερη κιόλας ολομέλεια του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις απέδειξαν ότι αποδέχονται την επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας, και κατά συνέπεια στο ΤΥΠΕΤ. Λειτουργώντας σαν εργοδότης, σαν τραπεζίτης, το Προεδρείο έθεσε ζήτημα μη καταβολής του επιδόματος «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» (δηλ. του επιδόματος ισολογισμού) στους εργαζόμενους του ΤΥΠΕΤ (διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτές, ιατρούς κτλ.) καθώς και το πάγωμα του χρονοεπιδόματος.

Με το πρόσχημα της αναστολής καταβολής του αντίστοιχου επιδόματος στους εργαζόμενους της ΕΤΕ λειτούργησαν σαν «βασιλικότεροι του βασιλέως». Έθεσαν την πρόταση αυτή και αποφάσισαν να πάνε ξανά σε διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους μέχρι την επόμενη ολομέλεια, αλλιώς θα καταγγείλουν μονομερώς τη σύμβασή τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΤΥΠΕΤ από τη μεριά τους τοποθετήθηκαν – προφανώς – κατά της απόφασης αυτής, λέγοντας ότι έχουν ήδη υποστεί μειώσεις και ότι έχουν στηρίξει το Ταμείο σε όλη του την πορεία. Για παράδειγμα, αποδέχτηκαν να μη καταβληθεί το επίδομα μέχρι τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. (που προέκυψε μετά τις εκλογές του Απρίλη) αν και είχαν λάβει δέσμευση από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του απερχόμενου Δ.Σ. ότι αυτό θα καταβληθεί. Με κοινή ανακοίνωση των τριών σωματείων (διοικητικών υπαλλήλων, νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών) οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία μείωση στο μισθό τους.

Η παράταξή μας, η ΕΝΙΑΙΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψηφίσουμε τη μείωση των μισθών των εργαζομένων, όπως άλλωστε είχαμε καταψηφίσει και τις προηγούμενες μειώσεις. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό από μεριάς της πλειοψηφίας του Δ.Σ. η καταγγελία της σύμβασης, εάν δεν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι του ΤΥΠΕΤ στις μειώσεις.

Καλούνται για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για τα ελλείμματα των Ταμείων. Μα ποιός συνάδελφος δεν θυμάται ότι η απερχόμενη διοίκηση «καμάρωνε» στον απολογισμό στη Γ.Σ. ότι πέτυχε να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου από μισθούς περίπου 650.000 ευρώ; Τελικά ας μας ξεκαθαρίσουν οι παρατάξεις που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, που στο όνομα της διαχείρισης ξεχνούν ότι και οι ίδιοι είναι εκλεγμένοι από τους συναδέλφους για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, με ποιους είναι; Λειτουργούν σαν εργοδότες ή σαν εργαζόμενοι;

Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία αλήθεια: Ο δρόμος της υποχώρησης και της συναίνεσης όχι μόνο δεν φέρνει κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, αλλά είναι ο δρόμος που αργά η γρήγορα θα φέρει κι άλλες «ήττες». Συμφέρον των εργαζομένων είναι να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ΤΥΠΕΤ και της ΕΤΕ να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, να μη δεχτούν καμία μείωση των μισθών τους και ενωμένοι να διεκδικήσουν μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2014 08:08