Ενιαία ΕΤΕ
Πρώτες Σκέψεις-Προτάσεις στην Επιτροπή Βιωσιμότητας του ΤΥΠΕΤ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:18

Α. Πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ και η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η λύση.

1. Το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομένο τόσο από το ελληνικό και ευρωπαϊκό καπιταλιστικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και τις όποιες εξελίξεις στον τομέα τόσο της ιατρικής επιστήμης , όσο και των τεχνολογιών διάγνωσης και θεραπείας.

2. Πρέπει να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ με κύρια λειτουργία και κατεύθυνση του Ταμείου να είναι η προστασία και διασφάλιση όσο είναι δυνατό, της Υγείας των ασφαλισμένων του και όχι η κύρια λειτουργία του να είναι η αποζημίωση όποιων προβλημάτων Υγείας προκύπτουν από ένα άγνωστο, ιατρικά, κοινό ασφαλισμένων του.

3. Δεν μπορεί το ΤΥΠΕΤ να αποτελέσει νησίδα άριστης, απρόσκοπτης λειτουργίας ασφαλιστικού Οργανισμού κάλυψης υπηρεσιών Υγείας σε ένα απορρυθμιζόμενο περιβάλλον όπου η Υγεία ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

4. Δεν πρέπει η Επιτροπή βιωσιμότητας να νομιμοποιήσει και να εισηγηθεί με τις εργασίες της καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ, τη στιγμή που ακόμα και η ΕΕΤ στην πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη της (Φεβ 2014) στην "Ενότητα E: Δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση", αναφέρει (σελ. 441): "ο Έλληνας πολίτης πληρώνει σημαντικά ποσά από την τσέπη του για τις υπηρεσίες υγείας και αυτή η οικονομική επιβάρυνση είναι η υψηλότερη σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο".

5. Δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας διαφύλαξης των όποιων θετικών στοιχείων εμφανίζει το ΤΥΠΕΤ με την παρούσα μορφή του.

6. Πρέπει, και με αφορμή το έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής, να γίνει καθαρό με πρόσθετα συγκεκριμένα στοιχεία, το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών που υπάρχει όσο δεν μπαίνει διεκδικητικά τόσο από το Ταμείο αλλά κυρίως από το εργατικό κίνημα στην Τράπεζα και τον Κλάδο σε συντονισμό και με άλλους Κλάδους, η απαίτηση παροχής υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις ανακαλύψεις και εφαρμογές της ιατρικής επιστήμης και διαγνωστικής χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι με βάση τις εξελίξεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και την ΕΕ, με αφορμή την τρέχουσα οικονομική κρίση, εμφανίζεται πλέον μεγάλη πιθανότητα να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η όποια οικονομική συμμετοχή υπήρχε στο ΤΥΠΕΤ από την Εθνική Τράπεζα, αφού, σύμφωνα και με τη μελέτη της ΕΕΤ (Φεβ 2014) σελ 37, περιορίζεται ο έλεγχος των Τραπεζών από τις εθνικές κυβερνήσεις και περνά στην ΕΚΤ, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:20
Περισσότερα...
 
Με αφορμή το «πελατοκεντρικό»… PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 11:04

Όταν ξεκίνησαν, πριν από περίπου ένα χρόνο, οι συζητήσεις με τη Διοίκηση για την εφαρμογή του «πελατοκεντρικού» συστήματος στην ΕΤΕ, η πρώτη αντίδραση της ΕΝΙΑΙΑΣ ήταν για οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο ή αλλαγή στα επιχειρηματικά πλάνα της ΕΤΕ, να μην προκύπτει καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των υπαλλήλων, στο εισόδημα, το ωράριο, τον Κανονισμό εργασίας και την εξέλιξή τους.

Θέση μας είναι ότι προφανώς και μία επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως η ΕΤΕ, μπορεί να αλλάζει στόχους, σχέδια και πλάνα. Όμως αυτό δεν μπορεί να της επιτρέπει να σχεδιάζει ταυτόχρονα και την καταστρατήγηση κεκτημένων δικαιωμάτων μας.

Όσο κι αν επιμένει η Διοίκηση να αποσυνδέσουμε από το σκεπτικό μας το κομμάτι του επιχειρησιακού πλάνου με τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην εξέλιξη των υπαλλήλων, στην κατηγοριοποίηση των καταστημάτων ή στην πιθανότητα να εισαχθούν δια της πλαγίας... οι ατομικοί στόχοι, η παράταξή μας δεν μπορεί να αποσιωπήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους συναδέλφους από μια τέτοια προοπτική.

Όταν μιλά για παράδειγμα η Διοίκηση για «εξαιρετική απόδοση» στελεχών, αυτό θα σημάνει και ποσοτικούς στόχους, πιθανά και ατομική στοχοθεσία. Όταν συζητούν για τη «δυνατότητα» εξέλιξης των στελεχών με οριζόντια εναλλαγή ρόλων (από ένα κατάστημα σε άλλο μεγαλύτερης κατηγορίας), δεν λαμβάνουν υπόψη τις οικογενειακές υποχρεώσεις που πιθανόν έχουν οι συνάδελφοι (δεν είναι εύκολο να μετακομίζεις όλη την οικογένεια, για να μπορέσεις να πάρεις κάποιο κλιμάκιο...) ή τις χιλιομετρικές αποστάσεις που πιθανόν υπάρχουν από το ένα κατάστημα στο άλλο. Αντίθετα, μας βάζουν να επιλέξουμε μεταξύ οικογένειας και «καριέρας», αδιαφορώντας για την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων.

Περισσότερα...
 
Για την συγκρότηση του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ… PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015 09:49

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25/2 του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ, συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο του Συλλόγου σε ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. Προέκυψε δηλαδή ένα προεδρείο στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι εκλεγμένες παρατάξεις, ανάλογα με την θέση που πήραν στις τελευταίες εκλογές, και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.

Στο προεδρείο αυτό δεν συμμετέχει, μετά από δικό της αίτημα, η «Πρόταση Προοπτικής», καθώς με έντυπη ανακοίνωσή της δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει μόνο σε ένα «προεδρείο ταξικού προγράμματος διεκδικήσεως και δράσης», το οποίο όμως, σύμφωνα και με την Πρ. Πρ., δεν μπορεί να προκύψει από τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Με έντονη την αγωνία της αυτοεξαίρεσής τους από το αντιπροσωπευτικό προεδρείο που θα πρόεκυπτε, και για λόγους που προφανώς συνδέονται με την επιλογή της καλλιέργειας αντιπολιτευτικών εντυπώσεων (το 'χουμε ξαναζήσει άλλωστε και στην προηγούμενη τριετία, μιας και όλη η κριτική τους προς την ΕΝΙΑΙΑ ήταν η συμμετοχή μας στο προεδρείο), οι συνάδελφοι της Πρ. Πρ. τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα για τη συγκρότηση του προεδρείου και για το πρόγραμμα δράσης συνδέοντας τα δύο θέματα.

Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη κατέθεσε στα πρακτικά τη θέση της για συγκρότηση προεδρείου στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας, πρόταση ικανή να εκφράσει τους συσχετισμούς δύναμης και να διασφαλίσει την λειτουργία του Συλλόγου.

Η συμμετοχή μας στο νέο προεδρείο δεν σηματοδοτεί την παραμικρή προγραμματική συμφωνία με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Τέτοιος δρόμος προγραμματικών συγκλίσεων της ΕΝΙΑΙΑΣ με τον υποταγμένο συνδικαλισμό δεν υπήρξε, ούτε μπορεί να υπάρξει. Η πάλη για την υπεράσπιση των γενικών συμφερόντων των συναδέλφων συνδέεται με την ένταση της αντίθεσης με τον παλιό και νέο εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, με όσους στηρίζουν τη στρατηγική της εργοδοσίας, με όσους κηρύττουν την ταξική συνεργασία!

ΥΓ. Μιας και μιλάμε για ταξική συνεργασία... Αληθεύει ότι ο πολιτικός φορέας της εν λόγω παράταξης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή, τη μία συμπρωταγωνιστεί στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της καλής έκβασης των διαπραγματεύσεων και την άλλη κατά της συμφωνίας κυβέρνησης-Eurogroup; Μπράβο βρε παιδιά, μια χαρά τα καταφέρατε!!! Και με το κεφάλαιο και με τους εργάτες...

 
Αρχαιρεσίες του κλαδικού σωματείου Χρηματοπιστωτικού του Νομού Αττικής PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015 09:55

Οι αρχαιρεσίες του κλαδικού σωματείου Χρηματοπιστωτικού του Νομού Αττικής για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων στο Ε.Κ.Α. διεξάγονται από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου.

Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του Σωματείου (πλ. Μητροπόλεως 10- πίσω από την Μητρόπολη) τις εξής μέρες και ώρες:

Δευτέρα 9 Μάρτη 4-8μμ

Τρίτη 10 Μάρτη 4-8μμ

Τετάρτη 11 Μάρτη 4-8μμ

Πέμπτη 12 Μάρτη 4-8μμ

Παρασκευή 13 Μάρτη 4-8μμ

Επιπλέον την Τρίτη 10 Μάρτη (σήμερα) 12μ- 3μμ στο χώρο της εταιρείας First Data στον Άγιο Στέφανο, και

Την Τετάρτη 11 Μάρτη 12:30μμ- 4μμ στην εταιρεία MELLON

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.

 
Ανακοίνωση για τις άμεσες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2015 11:22

Αποσπάσματα από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, βρέθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και σε αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε, διότι τα προβλήματα και οι παράγοντες, που οδήγησαν τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων, βρίσκονται εδώ.

(...)

Καμιά κυβέρνηση, ό,τι πρόσημο και αν έχει, δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν διεκδικεί το δίκιο της. Να μην περάσουν λογικές αναμονής ή αυταπάτης πως το κεφάλαιο, που σε όλες τις φάσεις, είτε σε περιόδους ανάκαμψης είτε σε περιόδους κρίσης της οικονομίας, άρπαζε τον πλούτο που με ιδρώτα έβγαζαν οι εργαζόμενοι, θα σταυρώσει τα χέρια και θα παραχωρήσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Η αδράνεια και η καθυστέρηση δημιουργούν νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, παγιώνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση.

(...)

Η ταξική συσπείρωση και η αποφασιστική πάλη κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν είναι ο σημερινός μονόδρομος για τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, για να αποσπάσουν αυτά που έχασαν, για να βάλουν μπρος για τις διεκδικήσεις τους που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση στις "Ανακοινώσεις ΠΑΜΕ"

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2015 11:09
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 9 από 24